Закодовані війною: росіянам поставили страшний діагноз

На сьогоднішній день в світі зовсім небагато країн, жителі яких, як в Росії, на протязі семи десятків років існували б з війною в головах.

Про це у своїй колонці на "Радіо Свобода" пише засновник і координатор міжнародної антипутінської коаліції "Стоп фашизм в Росії!" Герман Обухов.

"Перші двадцять років після 1945 року ще можна зрозуміти - надто великі виявилися жертви Великої Вітчизняної, ще живі були мільйони ветеранів, але потім все перейшло в площину перманентної військової пропаганди. "Аби не було війни!"- цим посилом заражають свідомість російських людей до сих пір", - зазначив він.

За словами Обухова, вже не залишилося і ветеранів тієї світової бійні, а війна як і раніше не сходить з екранів телевізорів і кінотеатрів. Вірус війни потрапляє в уми молодих громадян Росії і залишається там назавжди. Владі це вигідно.

"Війна - це зовнішні вороги. Якщо є зовнішні вороги, значить, з ними треба боротися, значить, на них можна перенести всі життєві негаразди. Нехай це і виглядає примітивно, але громадянам не треба пояснювати ніяку макроекономіку і міжнародну політику", - додав він .

Обухов нагадав, що днями президент Росії Володимир Путін закликав громадян своєї країни і бізнес бути готовими до переходу "на військові рейки". Однак це запізнілий заклик, оскільки Росія ковзає по цим рейках вже давно, чи не з самого початку її нового існування.

"Громадянська війна - це теж війна, і про неї не забудеш під дріб барабанів. Перша і друга чеченські війни забрали чимало життів з обох сторін, потім пішла "блискавична" війна з Грузією, потім війни з Україною і в Сирії", - додав він .

За словами Обухова, рахунок російських втрат йде на десятки тисяч.

"Так, поки це не другий Афганістан, однак багато років з телеекранів звучить одне і те ж: ми боремося з чеченськими сепаратистами, грузинськими агресорами, бандерівцями, терористами, "київською хунтою", фашистами, експансією НАТО на схід... Абсолютна більшість російських громадян виявилися "закодованими війною". Щеплення проти цієї бацили не виробляє імунітету", - підсумував він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше відомий російський художник-карикатурист Сергій Йолкін в новій роботі висміяв заяву Володимира Путіна про участь в майбутніх виборах президента Росії.