Стало відомо, як українська влада знову засмутила Захід

Народні депутати України, які підтримали ініціативу про те, що незаконність придбання тих чи інших активів повинні доводити не вони, а правоохоронні органи, зазнали критики з боку активістів і представників Заходу.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, стаття 368-2 Кримінального кодексу України "Незаконне збагачення", прийнята ще в 2015 році, встановлювала, що чиновники повинні довести законність придбання активів в значному розмірі або передачу їх будь-якій іншій особі.

Зараз же депутати вимагають зняти з себе зобов'язання доводити законність своїх активів, якщо вони не можуть пояснити їх походження.

Юрист Transparency International Україна Максим Костецький заявив, що дуже здивований такою боротьбою депутатів зі статтею 368-2. Він підкреслив, що розуміє, до яких наслідків може призвести підтримка цієї ідеї в парламенті.

"Справа в тому, що зараз стаття "Про незаконне збагачення" передбачає кримінальну відповідальність у разі, якщо будь-який чиновник придбав будь-яке майно за гроші, походження яких він не може пояснити. Наприклад, якщо у чиновника останні 10 років річний дохід становить 200 тис. гривень, але він придбав квартиру за 200 тис. доларів і не може пояснити, звідки у нього такі гроші, то він повинен сісти на два роки з конфіскацією майна", - сказав він.

У той же час, за даними джерела в "Народному фронті", законопроект був поданий не для того, щоб його прийняли. Співрозмовник видання відмовився говорити, для чого це робиться. Але він впевнений, що стаття 368-2 дійсно є неконституційною.

"Це один з ключових елементів для зачистки всього українського політичного поля руками НАБУ (Національного антикорупційного бюро, - ред.) і САП (Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, - ред.). Кримінальна відповідальність політика без необхідності доведення його провини - про що ще можна мріяти?" - сказало джерело.

За його словами, саме керівництво фракції змусило нардепів Владислава Даніліна і Олександра Кірша відкликати свої підписи з-під документу.

"Через істерику наших західних друзів", - пояснило джерело, додавши, що перед виходом з такою ініціативою ніхто не порадився з лідерами фракції.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": В Україні хочуть "повернути" незаконне збагачення: депутатів вже відправляють до психіатра.