RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Український математик отримав престижну премію Вольфа

Член-кореспондент Національної академії наук (НАН) України Володимир Дрінфельд разом зі співавтором Олександром Бейлінсоном отримали престижну премію Вольфа в галузі математичних наук за 2018 рік.

Про це повідомляє прес-служба НАН.

Відзначається, що вчені працюють в університеті Чикаго (США). Їх відзначили за інноваційні роботи з алгебраїчної геометрії, теорії зображень та математичної фізики.

"Мова йде про результати першорядної важливості, які створюють геометричну модель алгебраїчної теорії, що грає ключову роль в теорії полів і фізичної теорії струн, і таким чином підсилюють плідну взаємодію між сучасними фундаментальною математикою і фізикою. Ці результати отримані зазначеними авторами в ході спільних досліджень з програми Ленглендса, що займає визначне місце в сучасній теорії чисел і добре відома серед відповідних фахівців", - сказано в повідомленні.

Уточнюється що Дрінфельд протягом тривалого часу працював у Фізико-технічному інституті низьких температур імені Б.І. Вєркіна НАН України (Харків). Співавтор Дрінфельда - Бейлінсон - є відомим фахівцем в області теорії зображень, алгебраїчної геометрії і математичної фізики.

Фото: nas.gov.ua

Варто зазначити, що для лауреатів-математиків, поряд з медаллю Філдса, премії фонду імені Вольфа є найпрестижнішими нагородами видатних досягнень. На поточний момент цією премією нагороджено вже 329 вчених і художників з усього світу. Премія включає диплом і грошову суму в розмірі 100 тис. доларів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше були названі лауреати Шевченківської премії 2018 року.