Ректор НМУ Амосова розповіла про свої доходи

Ректор Національного медичного університету (НМУ) імені Богомольця Катерина Амосова заявила, що заробила свої статки задовго до призначення на посаду.

Про це вона розповіла в інтерв'ю виданню "Обозреватель".

"Все це з'явилося задовго до ректорства. І я за все можу відзвітувати в будь-який час. Тому що вважаю, що відкритість - це важливо. А мені і моїй родині немає чого приховувати", - сказала вона.

За словами Амосової, ще до того, як її зобов'язали оприлюднити декларації (починаючи з 2016-го року), вона за власною ініціативою оприлюднила в Facebook декларації за 2014 і 2015 роки.

"Там можна побачити, що ні квартир, ні машин у мене більше не стало", - сказала ректор.

Уточнюється, що перші серйозні гроші Катерина Амосова заробила в студентські роки перекладами з англійської, працюючи в "Торговій палаті". А її чоловік - у студентських будівельних загонах в Сибіру.

"Коли всі заощадження моїх батьків з розпадом Союзу зникли разом зі "Сбербанком" і вони залишилися з мізерною пенсією і гонорарами від книг (поки батько не почав отримувати стипендію від Сороса, яку відкладав) - я зрозуміла: треба зробити все, щоб забезпечити свою старість", - заявила Амосова.

Відзначається, що чоловік Амосової Володимир Мішалов працював заввідділом в інституті Шалімова - їздив з бригадою від Криму до Сахаліну, проводив медичні огляди на підприємствах, які були дуже популярні і за які платили не купонами, а реальними грошима.

"У двох таких виїздах брала участь і я. Це був і досвід, і серйозний заробіток", - згадала ректор НМУ.

Подружжя почало інвестувати зароблене в квартири в новобудовах, які на старті коштували дешево, а до моменту завершення стрімко росли в ціні. Це було ризиковано, але прибутково. Всього купили і продали так три квартири.

Володимир Мішалов цікавився картинами і в 1990-х за порадою приятеля задешево купив кілька картин Глущенка, Зарецького та Яблонської та ін. Потім їх також продали.

"А коли помер батько, ми забрали маму до себе, а їх квартиру і батьківську дачу продали. Я б не змогла там жити. Після смерті батька я туди навіть заходити не могла... І "БМВ", і наш будинок, які так тиснуть зараз багатьом людям, ми купували в кредит", - додала вона.

На додаток до всього, до ректорської посади, Катерина Амосова була популярним спікером. Проводила майстер-класи для лікарів. Працювала переважно із зарубіжними компаніями.

"Не буду називати суми, але це реально серйозні гроші. Оскільки в рейтингу спікерів по кардіології в Україні я займала першу позицію", - сказала керівниця медуніверситету.

Вона підкреслила, що все, що має, заробила разом з чоловіком

"І зараз я б, напевно, не купувала ті "БМВ". А тоді я була молода. І ось вони є. І дратують суспільство", - підсумувала Амосова.