Стало відомо, як фейки допомагають бойовикам контролювати Донецьк

Фейкові "інформаційні бомби", які бойовики "скидають" на голови простих людей, що живуть в окупації в Донецьку, є елементом агресивного гноблення суспільства.

Про це "Апострофу" заявив екс-бранець бойовиків, вчений Ігор Козловський.

За його словами, якщо немає економічної, соціальної і правової привабливості, стабільності, надій на майбутнє, то використовуються технології нагнітання страху.

"Страх завжди був інструментом у будь-якому тоталітарному утворенні. Інакше дуже складно утримати владу. Страх повинен бути як всередині: ти повинен бути таким же, як і всі, не повинен виділятися, повинен постійно відстежувати, що ти говориш, пишеш; так і зовнішній страх необхідний, щоб відчувалося постійна присутність ворога: все трагічно, зараз як ніколи ми повинні згуртуватися", - зазначив Козловський.

Він підкреслив, що інструменти страху працюють і в разі з окупованими територіями Донбасу.

"Це традиційний метод, який працював і буде працювати завжди, тому як людина - істота не тільки соціальна, а й соціально-емоційна. Людина заражається, і заразлива сила страху, що переходить у паніку, добре відома в історії", - сказав Козловський.

Учений додав, що, чим вище у людини піднімається планка емоцій, тим менше вона аналізує.

"Так відбувається із звичайною людиною не в натовпі, а коли це робиться масово, та ще й підживлюється ЗМІ, то ця лавина обрушується на звичайну, досить нестійку людину, у якої немає розвиненого емоційного інтелекту, немає можливості продихатися і отримати іншу інформацію, вийти з маси. Таким людям стає зовсім складно", - резюмував Козловський.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Донецьк занурюють у страх: про що брешуть і чого бояться бойовики ДНР.