Європу попередили про страшну катастрофу, яку Росі провокує на Донбасі

У зв'язку з російською агресією на Донбасі назріває масштабна екологічна катастрофа, яка загрожує всій Європі.

Про це в статті для Zn.ua пише глава МВС Арсен Аваков.

"Екологічна катастрофа на Донбасі, викликана збройною агресією РФ, стане екологічною катастрофою для всієї Європи. Весь регіон по суті є зоною потенційної екологічної надзвичайної ситуації, причини та загрози якої слід терміново ліквідувати, поки вона не охопила всю територію України і суміжних країн", - розповів.

Далі він навів інформацію щодо найнебезпечніших місць.

У 1979 році в шахті "Юний Комунар" міста Бунге Донецької області було проведено експериментальний підземний ядерний вибух потужністю 300 тонн тротилу, в результаті якого утворилася скляна радіоактивна капсула з ізотопами стронцію, цезію та плутонію.

Зараз існує загроза того, що капсула зруйнується і трапиться надпотужне радіоактивне забруднення підземних вод. Ця катастрофа накриє величезну територію. Погіршує ситуацію те, що в квітні 2018 року окупанти зупинили насоси, які відкачували воду з шахти.

За розрахунками фахівців всього через два роки радіоактивна вода потрапить в річки Кальміус і Сіверський Донець, а після - в Азовське і Чорне моря.

Загроза хімічного забруднення існує і в селищі міського типу Новгородське: там знаходиться фенольний завод, який скидає в відстійники феноли, фенольні сполуки, сірчану кислоту, формальдегіди, нафтопродукти, нафталін та інші хімречовини. Їх потрапляння в ґрунт може призвести до важких екологічних наслідків. При цьому для людини небезпечні навіть пил, пари і розчин цієї речовини, які можуть заподіяти хімічні опіки слизових оболонок очей, шкіри, вражають нирки, печінку, органи дихання і серцево-судинну систему, викликають нервові розлади, можуть привести до паралічу дихального центру.

Як наголошується, в 2014 році в результаті обстрілів була пошкоджена дамба відстійників. Частково Україна почала ремонт в 2016 році, проте місцева "влада" не дозволила його завершити.

Руйнування дамби призведе до того, що хімікати потечуть в річку Кривий Торець, у Сіверський Донець і потраплять в Азовське море.

У місті Довжанськ Луганської області існує загроза забруднення атмосфери сірководнем, оскільки на околицях розташовано 45 тліючих відвалів. Концентрація речовини в місті в 45 разів перевищує допустиму норму. При вдиханні парів підвищеної концентрації сірководень пригнічує дихальний центр, зупиняє транспортування кисню в крові, викликає депресію, психічні розлади, ураження нервової системи.

У Горлівці Донецької області існує загроза потрапляння "мертвої" шахтної води в систему водопостачання. Вона містить неприпустимо високий вміст солей і домішок важких металів, що робить її непридатною для людини і екосистеми. Така вода вбиває все живе.

У Донецьку також існує загроза просідання грунтів на території, де колись видобували вугілля. Донецький вугільний басейн являє собою гігантську техногенно-геологічну систему, в якій більшість шахт мають між собою гідравлічний зв'язок. Закриття будь-якої з них призводить до заповнення підземних пустот шахтними водами.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо про хімічну катастрофу в окупованому Росією Криму.