СБУ розкрила прізвище російського письменника, який влаштував вибух в Україні: фото і відповідь підозрюваного

Найманець ПВК "Вагнера" Олег Сімуняк, який має безпосереднє відношення до підриву водопроводу в Луганську влітку 2014 року, переховується в Росії під псевдонімом письменника Олега Валецького.

Про це повідомив керівник апарату СБУ Ігор Гуськов.

За його словами, Сімуняк народився в Одесі, має російське і боснійське громадянство. У 2004 році його затримали за підозрою в підготовці вибухів на Олімпіаді в Афінах (Греція). Уточнюється, що в 2014 році в складі ПВК "Вагнера" він воював в Україні, і причетний до підриву водопроводу близько Луганського аеропорту в червні 2014 року.

"Ми встановили, що зараз Сімуняк живе в Росії під ім'ям письменника Олега Валецького", - повідомив Гуськов.

При цьому сам Валецький визнав, що працював в декількох приватних компаніях, що ні суперечить інформації з обкладинки його книги. Однак, за його словами, до так званої ПВК "Вагнера", до якої його приписують, він не має ніякого відношення.

"Так, я працював в компаніях "РСБ-груп" (займається озброєною охороною всіх форм власності в регіонах з підвищеною терористичною активністю, - прим. ред.) та в "Розум Демайнінг" (займається розмінуванням території і знищенням боєприпасів, - прим. ред .). У компанії ПВК "Вагнера" ніколи не працював. Інформація про це поширюється з сайту "Миротворець". Туди, як припускаю, мене занесли мої колишні колеги по компаніям (американським і британським), з якими я працював в Іраку і Афганістані. Не знаю, які конкретно: з Росії, України або Сербії. Ніякого відношення до ПВК "Вагнера" я не маю", - написав Олег Валецький.

Також він працював в британській (приватній військовій, - прим. ред.) компанії "Ерініс" (Erinys International), а також в американських - "ЕОДТ" (EODT) і "СОК" (SOC SMG).

"У складі РСБ був в Лівії, плюс в складі російської компанії" Розум Демайнінг "працював з розмінування, але в яких регіонах - не можу сказати, бо за це відповідальний директор компанії - Дмитро Матвєєв, і всі питання до нього", - розповів Олег Валецький.

Публіцист пояснив, що на сайті "Миротворець" його звинуватили в підриві луганського водопроводу, хоча в цей час він перебував у Сербії і в Росію приїхав лише на тиждень в серпні 2014 року.

Як повідомляв "Апостроф", в Росії заарештували відомого журналіста, який писав про ПВК "Вагнера".