RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

​Призовна кампанія в Україні: названі найпроблемніші регіони

На цю осінь Кабмін запланував закликати майже 18 тисяч юнаків, однак самі воєнкоми зізнаються, що між планами уряду і реальною картиною на місцях - велика різниця.

Про це повідомляється в матеріалі "Апострофа".

Точна кількість призовників, яких уряд сподівається відправити цієї осені в армію - 17 тисяч 960 осіб. З них за планом в ЗСУ відправлять 9010 чоловік, 6500 - підуть в Національну гвардію, ще 1550 юнаків служитимуть в Держприкордонслужбі та 900 осіб - у Державній спеціальній службі транспорту.

У командуванні Сухопутних військ ЗСУ (саме вони відповідають за заклик строковиків) відрапортували, що перший призовної місяць осені (жовтень) пройшов досить успішно. "Майже 10 тисяч громадян України, що становить більше 50% від державного завдання, відправлено у війська", - повідомляють в командуванні Сухопутних військ.

За перший місяць - більше 50% плану, а попереду ще листопад і грудень. Це дійсно непогано, однак ця цифра, що називається, середня температура по лікарні, адже з регіонів надходять повідомлення про те, що далеко не всі військкомати ломляться від напливу призовників.

Так, наприклад, в Закарпатській області, за даними місцевих ЗМІ, за жовтень план призову було виконано всього на 17%, і це при тому, що в цьому регіоні план призову один з найнижчих - 425 осіб. Менше закличуть тільки з Луганської області - 260 юнаків.

"90% чоловіків, які отримують повістки, до військкоматів не приходять взагалі. Багато хто з призовників безперешкодно перетинає державний кордон, що унеможливлює їх оприлюднення", - скаржився губернатор Закарпаття Геннадій Москаль.

У Києві на "срочку" за планом повинні закликати 744 людини.

"Станом на 5 листопада, ми призвали до лав ЗСУ 39,5% (від плану, - "Апостроф"). Явка призовників, які повинні прибувати на ділянки районних призовних комісій, дуже і дуже низька. Жителі міста Києва до призовних дільниць як не зверталися, так і не звертаються. Ми розшукуємо їх за допомогою Нацполіціі", - скаржився на початку листопада військовий комісар Київського військового комісаріату полковник Сергій Клявлін. При цьому "професійних" ухильників, які від призову до призову не приходять до військкоматів, в Києві більше 33 тисяч.

Про "дуже низьку явку призовників" у Львові говорив і обласний воєнком Олександр Тищенко, погрожуючи юнакам адміністративною відповідальністю.

Детальніше про реальний стан справ в країні і армії читайте в матеріалі "Апострофа": На межі провалу: чому в Україні призов до армії перетворився в заячі перегони.