RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

Всі новини

У Києві масово підробляли ПЛР-тести: куди штовхали "липу"

Працівники столичної міліції розкрили схему підробки ПЛР-тестів і медичних карт про вакцинацію в Україні. Запустили її ще восени 2020 року. Тільки в травні-вересні 2021 року ділки видавали по 30-50 довідок в день. Загальна кількість осіб, які скористалися їх "послугами" склала більше 3500 чоловік.

Такі дані оприлюднила Київська міська прокуратура

"За процесуального керівництва прокурорів Дніпровської окружної прокуратури міста Київ, слідчими Дніпровського УП ГУ ПП України в м. Київ і оперативними працівниками Лівобережного МРВ ГУ СБУ в м. Київ та Київській області ліквідовано схему виготовлення і масового поширення ПЛР-тестів від імені українських і зарубіжних лабораторій, а також медичних карток про вакцинацію осіб (ч. 3 ст. 358 КК України) ", - йдеться в повідомленні прокуратури.

Налагодив схему підробки 54-річний чоловік. У змову з ним увійшли представники ряду туристичних фірм. Ділки підробляли і видавали всім охочим фальшиві результати ПЛР-тестів з негативним результатом на коронавірус і медичні картки про вакцинацію осіб.

"Туристичні фірми займалися оформленням документів для виїзду за кордон, зокрема для відпочинку в інші країни. Як додаткову послугу працівники пропонували клієнтам вже готові ПЛР-тести від нібито українських лабораторій для виїзду за кордон і ПЛР-тести від імені іноземних лабораторій для можливості в'їзду на територію України. Крім цього зазначені особи також виготовляли фальшиві медичні карти про проведення вакцинації осіб від коронавірусної хвороби ", - пояснюють в прокуратурі.

На виготовлення підроблених довідок ділки витрачали не більше доби. За свої послуги вони брали від 450 до 850 грн. Вартість залежала від рівня якості фальшивки. Довідки з QR-кодом і бланками певних установ оцінювалися дорожче. Ну і, звичайно, ніхто не турбував клієнтів необхідністю здати тести.

"В ході проведених обшуків за місцем проживання фігуранта і місцем виготовлення підроблених документів правоохоронці вилучили підроблені довідки про результати ПЛР-тестів, комп'ютерну техніку з доказами протиправної діяльності, готові бланки і шаблони для виготовлення фальсифікованих довідок та медичних карток, 16 банківських карток, які використовували в своїй протиправній діяльності та незареєстрований газовий пістолет ", - повідомляють в міській прокуратурі Києва.

Там також запевняють, що найближчим часом учасники схеми отримають повідомлення про підозру.

Зараз правоохоронці продовжують роботу над встановленням усіх причетних до злочину. У тому числі і тих, хто схемою шахраїв скористався.

Раніше "Автограф" писав про те, що в Україні шахраї не тільки підробляють документи на авто, а й придумали нову схему обману - пропонують купити конфісковані машини.