Можуть видати Росії: Німеччина влипла у скандал через арешт грузинського генерала, який допомагав ЗСУ

У Німеччині на запит РФ заарештували грузино-українського генерала. Георгія Каландадзе в Грузії було оголошено національним героєм, він очолював оборону проти вторгнення Росії в 2008 році. Пізніше він емігрував до України та отримав громадянство.

Про це пише Еxpress.

З приходом нової влади в Грузії Каландадзе був заарештований за нібито кримінальною статтею, яка вважається політично мотивованою. Проте під тиском Заходу у лютому 2014 року його відпустили. Пізніше він переїхав до України.

У Німеччину генерал поїхав до дочки, його заарештували в Берліні 20 грудня. Цьому передувала його публічна критика впливу Росії на нинішню владу Грузії. Після відповідного телеінтерв'ю Росія видала новий ордер на його арешт через Інтерпол.

"Мені очевидно, що я опинився у списку людей, за якими полює Росія. Я багато подорожував Європою після того, як отримав українське громадянство, зокрема - неодноразово до Німеччини, де живе моя дочка, і ніколи раніше за мене не зупиняли", – зазначив Каландадзе.

Військову освіту Каландадзе отримав у США. У 32 роки він став начальником об'єднаного штабу збройних сил Грузії. Перед тим командував сухопутними військами країни. Коли у 2012 році на виборах перемогла проросійська партія "Грузинська мрія", Каландадзе виїхав до України. Він був на Донбасі, де як радник навчав воїнів ЗСУ та НГУ.

"Грузинські офіцери, такі як генерал Калададзе, поїхали в Україну, тому що розуміли, що війна в Україні стала продовженням того, що сталося в 2008 році (вторгнення РФ до Грузії, – ред.). Цілі були ті самі: переламати результати холодної війни, знищити суверенітет", - прокоментував колишній глава грузинської парламентської делегації у НАТО Георгій Канделакі.

Інші країни ігнорували заявки Росії на арешт Калададзе, проте Німеччина вчинила інакше. Затримання генерала спричинило різку критику на її адресу.

Як повідомляв "Апостроф", в Італії на запит Росії про екстрадицію був затриманий відомий український режисер і заслужений артист Євген Лавренчук.