RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Від нього гинуть мирні жителі: СБУ виявила нові постачання російської зброї на Донбас, фото

СБУ в черговий раз задокументувала факти поставок російської зброї на Донбас. Серед виявлених доказів є міни, які заборонені Мінськими угодами. Від них страждають та гинуть місцеві жителі.

Про це повідомила прес-служба СБ України.

Так, серед вилучених військових засобів поразки російського виробництва було задокументовано реактивні вогнемети "Шмель", вибуховий комплекс "Охота", а також протипіхотні міни, які заборонені Оттавською конвенцією 1997 року.

За даними слідства, у лютому минулого року через застосування бойовиками забороненої зброї загинув мешканець селища Хутір Вільний Сєвєродонецького району Луганської області. Він підірвався на протипіхотній уламковій міні натяжної дії ПОМ-2 на території власного двору.

Крім цього, експерти з СБУ задокументували факти використання бойовиками проти українських військовослужбовців сучасної зброї російського виробництва. Серед ідентифікованих зразків – ручний багаторазовий багатокаліберний багатофункціональний гранатомет РПГ-32 "Баркас".

А на Луганщині оперативники СБУ виявили сліди застосування реактивної гранати "Занос", яку теж виробляють у РФ. Ця зброя застосовувалася під час обстрілів позицій ЗСУ на околицях міста Попасна.

Вилучені зразки направлено до лабораторії на експертизу.

Розслідування та документування подібних злочинів триває.

Вирішується питання передачі зібраних доказів незаконної діяльності до міжнародних судових інстанцій для притягнення до відповідальності осіб, причетних до військових злочинів проти України.

Раніше ми повідомляли, що кілька днів тому на Донбасі активізувалися бойовики, через що ЗСУ зазнали втрат.