RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

ЗСУ продовжили контрнаступ під Херсоном: свіжі карти бойових дій

Йде вже 126-та доба повномасштабної війни з російськими окупантами, українські війська залишили Сєвєродонецьк, але продовжують звільняти населені пункти на Херсонщині.

Про це повідомляється на сайті американського Інституту вивчення війни ISW.

Ситуація на Донбасі залежатиме від здатності російських військ швидко відновити свої сили, які брали участь у захопленні Сєвєродонецька. Для подальшого наступу їм потрібно буде форсувати річку Сіверський Донець.

Російські сили продовжують шукати додаткові резерви для поповнення втрат особового складу в Україні, проте навряд чи ці резерви будуть достатніми для ротації та забезпечення боєздатною живою силою.

Ключові висновки

  • Російські війська продовжували вести штурмові операції на південь і на південний захід від Лисичанська.
  • У так званій ЛНР заявили, що українські сили почали відхід з міста, але ISW не може підтвердити ці заяви.
  • Російські війська здійснили невдалі наступальні операції на північ від Слов'янська і завдали ударів по населених пунктах на захід від Ізюму, що могло зірвати контрнаступ українських військ.
  • Російські війська не змогли просунутися трасою Харків-Білгород і продовжували вживати заходів, щоб перешкодити просуванню українських військ до державного кордону чи родзинок.
  • Українські сили продовжували контрнаступ на північ від Херсона та звільнили два населені пункти.

Російські сили продовжували перекидати бойову техніку і особовий склад на схід від Мелітополя.

Російська окупаційна влада безуспішно намагається запровадити виплату заробітної плати в рублях і створює умови для завищення числа виборців на майбутньому референдумі.

Російські війська продовжували вести наступ на південний захід від Лисичанська, намагаючись перекрити трасу Т1302 Бахмут-Лисичанськ на кількох ділянках.

Російські сили продовжували атакувати населені пункти вздовж траси Е-40, що йде від Слов'янська до Бахмуту. Також вони продовжують завдавати ударів на захід від Ізюму, щоб завадити українським контрнаступам у цьому районі.

Росіяни також, не маючи сил досягти успіхів у зриві українських контрнаступів і намагаючись захистити наземні комунікації в Ізюмі через Борову, продовжували атакувати Залиман.

Російські сили, ймовірно, також продовжують вести повітряну розвідку та діяти поблизу Великої Комишувахи, щоб завадити настанню українських військ із заходу.

Російські сили наступали на північ від Слов'янська, але 28 червня не змогли просунутися трасою Е-40. Українські сили відобразили наступальні операції Росії на Мазанівці, на захід від траси Е40.

Російські війська розпочали безуспішні наступальні операції на північному заході Харківської області та продовжували вживати заходів, щоб не допустити виходу українських військ до міжнародного кордону або завдання ударів по російських позиціях на південний схід від Харкова. Росіяни продовжували обстрілювати Харків та прилеглі населені пункти, а також вести повітряну розвідку.

28 червня українські сили продовжували контрнаступальні операції на північ від Херсонщини, звільнивши кілька населених пунктів.

Російські сили продовжили перекидання техніки та особового складу на схід від Мелітополя. Вони також перекинули батальйонну тактичну групу (БТГ) до Бердянська та району Приморська, але неясно, чи продовжить БТГ рух далі на схід чи залишиться в цьому районі.

Російські сили можуть перекидати додатковий військовий персонал для придушення активності партизанів у таких містах, як Бердянськ, або можуть посилювати російські оборонні позиції на кордоні Донецької та Запорізької областей.

Окупаційна влада продовжувала вводити бюрократичні заходи для встановлення громадського контролю над окупованими територіями, але зіткнулася з проблемами через опір України.

Як повідомляв "Апостроф" 28 червня в порту окупованого росіянами Бердянська Запорізької області сталися вибухи .