Відпустка за кордоном та російський паспорт дружини: головний прокурор Києва вляпався у скандал - розслідування

Очільник Київської міської прокуратури Олег Кіпер виїжджав за кордон у відпустку на новорічні свята до дружини, яка досі має російський паспорт.

Про це повідомили журналісти "Схем" (Радіо Свобода).

Кіпер виїхав з України 29 грудня 2022-го року через кордон з Польщею та повернувся назад 8 січня 2023-го. За його словами, це було відбулося через "сімейні обставини", однак він не назвав країну, де був, з міркувань безпеки: його дружина у липні 2022 року нібито змінила російське громадянство на українське "у зв’язку з подіями, пов’язаними з війною РФ проти України", тому "заради її безпеки не хотів би публічно повідомляти про те, в якій країні вона проживає з дитиною".

Читайте також: Відпочинок у стилі Тищенка: чи спрацює заборона Кабміну на виїзд чиновникам

"У кінці грудня 2022 року у зв’язку з виниклими сімейними обставинами та необхідністю виїзду за кордон мною було подано заяву щодо надання мені відпустки з можливістю виїзду за кордон. Всі документи щодо права виїзду за кордон були надані компетентним органам для розгляду та після їх вивчення та з’ясування підстав, ними було надано відповідний дозвіл", – так написано у відповіді прокурора Олега Кіпера, яку передала "Схемам" його пресслужба.

Однак журналісти виявили, що російський паспорт у дружини київського прокурора досі не анульований. На офіційному сервісу МВС Росії паспорт Ірини Кіпер не значиться серед недійсних. До того ж на офіційному сайті Федеральної податкової служби Росії знайшовся індивідуальний номер платника податків дружини прокурора.

Щодо цього, Кіпер відповів, що "цими питаннями займалась міграційна служба України", а на запитання, як саме Міграційна служба України може допомагати громадянам Росії виходити з російського громадянства, прокурор сказав: "це питання, які, в тому числі, відносяться до їхньої компетенції".

Тим часом у Положенні про Державну міграційну службу України передбачено, що відомство "здійснює провадження з питань прийняття до громадянства України і про припинення громадянства України та подає відповідні документи на розгляд Комісії при президентові України з питань громадянства", тобто Міграційна служба не допомагає іноземцям позбавлятися громадянства інших країн.

Як відомо, Олег Кіпер двічі за час повномасштабної війни виїжджав за кордон. Уперше це сталося у серпні 2022 року - він їздив до Відня з метою лікування, що підтвердив квитанцією про оплату медичних послуг у одній в віденських приватних клінік на суму у 1,5 тисячі євро.

Раніше "Апостроф" повідомляв, кого з чиновників випускатимуть з України під час війни.