RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Вибирай, що тобі відрізати": десантник ЗСУ розповів, як потрапив у полон до бурятів

Український десантник, який побував у полоні окупантів бурятської національності, розповів про звірства, що ті чинили - чоловіка запитували, який орган тіла йому відрізати.

Про це командир взводу 25-ї окремої повітряної десантно-штурмової бригади Ігор Олійник розповів "Апострофу".

Так, 52-річний чоловік пішов у військкомат у перший день повномасштабного російського вторгнення, хоча мав право на відстрочку, оскільки самостійно виховував неповнолітнього сина. Незабаром його відправили на фронт в одну із найгарячіших точок у Харківській області. У боях за Ізюм чоловік отримав тяжке поранення, був змушений самостійно ампутувати собі ногу, три доби виживав у лісі, харчуючись лише дощовою водою, а на третю добу його знайшли бурятські окупанти.

Читайте також: Заходили з розстебнутими ширінками, випили всі парфуми: розповідь медсестри про звірства рашистів

"Це трапилося надвечір третьої доби. Я почув звук техніки: БМП. Я подумав, що це наші і почав махати рукою, а потім, коли до мене під'їхали ближче, я розглянув букву V. До мене підійшли з автоматами, перевірили, щоб я був не замінований. Їхній старший групи передав комбату по рації, що знайшов пораненого українця, а комбат сказав: "Він нам не потрібен". Тоді старший каже мені: "Ну ти сам все чув", дістав пістолет і приставив до лоба", - розповів військовий.

За його словами, на третю добу виживання, йому вже було досить байдуже і він ніяк не зреагував на зброю біля голови. Тоді окупант прибрав пістолет і зі словами "Все одно здохнеш", покинув чоловіка і вони поїхали далі.

Проте через 20 хвилин військові РФ повернулися, закинули українського десантника на БМП і через деякий час викинули у якомусь дворі на бетоні.

"Через якийсь час підходить до мене військовий бурятської національності з ножем і каже: "Вибирай, що тобі відрізати: вухо чи яйця?" Я кажу: "Не те й не те". "Ні, так не піде, вибирай щось одне", - відповідає бурят. Тоді мені довелося вибрати вухо, він підійшов ззаду, схилився до мене, і я відчув холодне лезо ножа біля голови. Аж раптом хтось крикнув, щоб цей бурят відійшов від мене. Я так зрозумів, що то був їхній комбат. Теж, до речі, бурят", - поділився спогадами Ігор Олійник.

Він наголосив, що його здивувало запитання цього бурята – він запитав, чому українці їх убиваються, адже вони прийшли їх звільняти, почав розповідати про "братні народи".

"Для них це не зрозуміло, чому ми проти. Ну, вони як у скафандрі, про що там говорити", - резюмував військовий.

Більше читайте в матеріалі "Апострофу": Болгарка не завелася, тоді росіяни взяли бензопилу і стали відрізати мені кістки - історія десантника ЗСУ