RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Допомагали збирати "Іскандери": СБУ затримала топменеджерів російського олігарха Дерипаски, фото

Служба безпеки зібрала доказову базу на російського олігарха Олега Дерипаску та його топ-менеджерів в Україні, які причетні до фінансування збройної агресії РФ.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Читайте також: Навмисно провокував військових: у Києві затримали інтернет-провокатора

"В результаті комплексних заходів Дерипаска отримав заочне повідомлення про підозру, а двох його топменеджерів затримано у різних регіонах нашої держави. Йдеться, зокрема, про директора надровидобувної компанії "Глухівський кар’єр кварцитів" та куратора цієї установи від російського олігарха: громадянина України, який у 2021 році отримав посвідку на проживання в РФ", - йдеться у повідомленні.

За матеріалами слідства, ці двоє фігурантів допомогли бізнесмену з РФ привласнити виробничі потужності кар’єра у 2012 році, попри наявну заборону на їхній продаж. З того часу і до початку повномасштабного вторгнення РФ керівництво видобувної компанії постачало до Росії гуртові партії гірських порід для виплавки сталі.

"Отриману з України сировину компанії російського мільярдера продавали підприємствам військово-промислового комплексу країни-агресора для виробництва балістичних ракет, зокрема типу "Іскандер". Також імпортовану продукцію окупанти використовували для серійного виготовлення бойових дронів та радіолокаційних систем", - вказано в повідомленні.

На підставі зібраних доказів російському олігарху Олегу Дерипаску заочно повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (організація присвоєння, розтрата майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 (організація легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 110-2 (організація фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади, зміни меж території чи державного кордону України).

Злочинні дії директора української компанії кваліфіковані за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчинені організованою групою);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 110-2 (допомога у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Його спільнику - куратору повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою), ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

"Також повідомлено про заочну підозру одному з керівників "РУСАЛу" та громадянці Кіпру, яка сприяла незаконному відчуженню підприємства", - додали в пресслужбі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що СБУ викрила зрадників на одному з підприємств в Одесі.

  • Вас також може зацікавити:

В одному з київських монастирів затримали проросійського блогера: фото

Передавав ворогу дані про ЗСУ: під Києвом затримали агента ФСБ, фото

Навів російські ракети на лікарню: в Лимані піймали колаборанта