RU  UA

Один підбитий, другого ще немає: що відомо про нові кораблі для Чорноморського флоту РФ

Заяви міністра оборони РФ Сергія Шойгу про введення до складу Чорноморського флоту трьох нових бойових кораблів проекту "Каракурт" є пропагандою і не відповідають дійсності.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів речник Військово-Морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

Читайте також: Майже місяць кораблі РФ не виходять в Чорне море: в ЗСУ оцінили загрозу ударів

"Заяви Шойгу про те, що цього року росіяни поставлять у стрій три малі ракетні кораблі проекту "Каракурт" - це надування щік, щоб представити ситуацію в окупаційному флоті кращою, ніж вона є насправді. Плани щодо цих кораблів (ввести в дію 5 кораблів проекту "Каракурт") були ще до вторгнення. Першим був корабель "Циклон", який за три роки так і не зміг пройти державних випробувань. Другий - це "Амур", який зараз проходить випробування біля Новоросійська. Третій - "Аскольд", який наші Повітряні сили практично знищили у Керчі на заводі "Затока". Четвертий - це корвет "Туча", який також проходить випробування під Новоросійськом. Корабель "Тайфун" ще в процесі будівництва", - розповів Плетенчук.

За його словами, швидше за все, Шойгу мав на увазі саме кораблі "Амур", "Туча" і "Тайфун", які поки не ввели до строю.

"Випробування - це коли кораблі виходять у море, але зараз нічого такого немає, бо вони побоюються наших ударів у Чорному морі. Технічно, вони повинні вийти в море, перевірити роботу всього обладнання та всіх систем, включаючи пускові. "Циклон", наприклад, ще не зробив жодного пуску. Тобто росіяни не можуть перевірити його у справі, заради якої цей корабель і будувався", - наголосив речник ВМС ЗСУ.

Він додав, що росіянам слід спробують довести до пуття те, що є, а вже потім доповідати, що нові кораблі будуть поставлені в стрій.

"Чому так у них все затягується?" Бо санкції діють. У цих кораблях більшість комплектуючих не російського виробництва. Від російського там лише корпус та кабелі. Навіть зварювальні апарати там вже не російські. Тому, для росіян уже стало нормою вводити в дію кораблі із затримкою в часі у 5-10 років”, - резюмував Плетенчук.

Раніше "Апостроф" розповідав, скільки ще ВДК у Росії.

  • Вас також може зацікавити:

Росія намагається прикрити порт Новоросійська і загородила вхід баржами - супутникове фото

"Всьому свій час": Малюк заінтригував заявою про Кримський міст

Є влучання: з'явились супутникові фото розвідувального корабля "Іван Хурс" в Криму