RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Кандидат на премію Дарвіна: данець втік від "європейських цінностей" до РФ та потрапив на війну

33-річний громадянин Данії втік до Росії від "європейських цінностей", але у результаті опинився на війні проти України.

Про це пишуть російські ЗМІ.

Чоловік переїхав до РФ влітку 2023 року. У жовтні термін перебування закінчився і він попросив його продовжити. Але через бюрократію не встиг цього зробити. Хтось порадив данцю підписати контракт з Міноборони, бо у такому разі він гарантовано зможе залишитись у країні. Той погодився, бо хотів бути військовим, але воювати не збирався. Текст контракту був на незрозумілій данцю російській мові. У результаті він несподівано для себе опинився на сході України, на окупованій росіянами території Луганської області.

Чоловік потрапив у підрозділ, що займається дронами. Його адвокат, Роман Петров, розповів, що служба дається данцю важко, особливо через сусідів з Південної Азії, які не дотримуються чистоти і плюють на підлогу. Данцю також не подобалося, що його примушували пити горілку та часто допитували про причини його участі в війні, на що він не міг дати чіткої відповіді.

У січні 2024 року поліція нарешті дозволила продовжити його перебування в Росії, але він вже перебував у зоні бойових дій. Навесні цього ж року чоловік подав позов до суду, вимагаючи визнати контракт недійсним, оскільки не розумів тексту. Однак, гарнізонний військовий суд і апеляційний суд відхилили його позов. Тепер чоловік сподівається, що його історія приверне увагу данського посольства, яке допоможе йому виграти суд проти Міноборони РФ і повернутися додому.