RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

У Der Spiegel дізналися, як підозрюваному в підриві «Північних потоків» вдалося втекти

Громадянин України, дайвер Володимир Журавльов, який підозрюється у підриві газопроводу "Північний потік", втік з Німеччини за підтримкою Польщі.

За даними німецького видання Der Spiegel, Журавльов був попереджений про виданий на його ім'я ордер на затримання у Німеччині.

Після цього українця перевезли з Польщі до кордону з Україною на автомобілі з дипломатичними номерами українського посольства у Варшаві.

Згідно з розслідуванням Der Spiegel, німецького телеканалу ZDF та данської телерадіомовної компанії DR, Журавльов двічі перебував у Німеччині після ймовірного здійснення диверсії — восени 2023 року і навесні 2024 року. Востаннє він відвідав Берлін у травні, дорогою до Копенгагена, щоб побачити родичку своєї дружини.

21 червня, через кілька днів після того, як Журавльов залишив Німеччину, генеральний прокурор ФРН видав наказ про його затримання. Того ж дня Європейський ордер на арешт був надісланий до Польщі.

Як зазначає видання, польська прокуратура була готова затримати Журавльова, але цього не сталося. На початку липня німецькі органи дізналися, що Польща не планує співпрацювати в цій справі.

"Вранці 6 липня підозрюваний у диверсії перетнув кордон Польщі та України. Берлін переконаний, що Варшава попередила розшукуваного. Польські офіційні особи не планували затримувати Журавльова, а деякі навіть називали його 'героєм'. Це викликало обурення у правоохоронців Німеччини", — йдеться в матеріалі.

Якби наказ про затримання був виданий раніше, німецькі слідчі могли б затримати Журавльова в Німеччині ще у травні. Тоді вже було відомо про його ймовірну причетність до диверсії, але німецькі органи безпеки не мали ордера на арешт, зазначає Der Spiegel.

Водночас Україна категорично заперечує свою причетність до організації диверсії на газопроводах "Північний потік". Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск також нещодавно закликав припинити спекуляції щодо відповідальності за вибухи.

Як повідомляв "Апостроф", радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заперечив причетність України до підриву "Північного потоку-2", а натомість "вказав пальцем" в бік Росії.