RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Військова медикиня розповіла про сексуальне домагання під час служби

Військова медикиня Оксана, яка має досвід служби в зоні АТО, повідомила про сексуальні домагання з боку колеги, військового водія Сергія, і ймовірний тиск з боку командування.

Про це вона розповіла журналістам "Слідство.Інфо" та надала відеодокази.

Інцидент стався 6 червня під час поїздки зі Львова на полігон, де Оксана разом із колегами проходила бойове злагодження перед виїздом у зону бойових дій. Сергій почав нав'язувати їй інтимні стосунки, що змусило жінку приховано записати розмову. У записі видно, як Сергій безцеремонно натякає на інтимний контакт, попри відмови Оксани.

Після повідомлення про домагання, офіційного розслідування у підрозділі не було проведено. Сергій самовільно залишив частину і був оголошений у розшук з 28 серпня. Натомість, Оксана була переведена до іншої частини, що, за її словами, було несправедливим і не допомогло вирішити ситуацію. Вона зазначає, що командування ігнорувало її звернення і не забезпечило належного захисту.

Оксана пояснює, що під час домагань відчувала психологічний тиск і страх. Вона відзначає, що відсутність адекватної реакції з боку командування ще більше погіршила її психологічний стан.

Командування полку, за словами Оксани, не прийняло жодних заходів для розслідування інциденту. Начальник медичного пункту, до якого вона звернулася, повідомив, що після його втручання група осіб звинуватила Оксану у провокаціях: "Через те, що я виступив і став на захист Оксани, група осіб навпаки створила дивну ситуацію. Вони звинуватили медикиню у тому, що це вона провокує і це все було підтримано головним сержантом".

На початку серпня Оксана подала заяву в Державне бюро розслідувань, яке відкрило кримінальне провадження. Проте, до суду справа ще не дійшла. Оксана висловлює сумнів у можливості справедливого розслідування і зазначає, що ситуація у військових частинах часто залишається без належного розгляду. Жінка продовжує сподіватися на підтримку та захист, вірячи, що її випадок приверне увагу до проблеми сексуальних домагань у військових структурах.

Видання зазначає, що має інформацію про полк, підрозділ, імена та прізвища командирів. Але не вказує їх публічно, бо триває розслідування, яке розпочали після дзвінка постраждалої на гарячу лінію Міноборони.