RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

В Украине обновят систему штрафных баллов водителям: как будут считать и за что

"Слуги народу" подали проект Закону України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо запровадження обліку штрафних балів за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху" №6502.

Документ зареєстровано на сайті Верховної Ради України.

Парламентарі пропонують запровадити систему нарахування штрафних балів за порушення ПДР, зафіксовані не в автоматичному режимі. На думку нардепів, нововведення допоможе у прийнятті обґрунтованих рішень про тимчасове призупинення дії прав водія, після чого водії будуть змушені пройти повторний курс навчання.

Законопроект визначає перелік правопорушень, за скоєння яких водію нараховуються штрафні бали, а їхня кількість залежить від рівня суспільної небезпеки та становить від 1 до 5 балів.

Штрафні бали нараховуються у кількості:

  • 1 бал за вчинення правопорушення, передбаченого ч.ч. 5, 10 ст. 121 КУпАП;
  • 2 бали за скоєння правопорушення, передбаченого ч.ч. 1, 7, 11 ст. 121, ч.ч. 1 (крім зафіксованих в автоматичному режимі), 2 ст. 122, ч. 1 ст. 123 КУпАП;
  • 3 бали за скоєння правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 122 КУпАП;
  • 5 балів за скоєння правопорушення, передбаченого ч.ч. 4, 5 ст. 122 (крім зафіксованих в автоматичному режимі), ст. 122-4, ч. 2 ст. 123 КУпАП.

Підрахунок загальної кількості штрафних балів буде здійснюватись за попередні 365 днів.

Якщо водій за 365 днів отримав 12 і більше штрафних балів, а водій, якому вперше видано права менше одного року тому – 8 і більше, співробітник поліції приймає рішення про тимчасове призупинення посвідчення водія.

Таке рішення можна оскаржити у суді, але оскарження рішення не зупиняє його виконання.

За керування транспортним засобом особою, посвідчення водія якої тимчасово зупинено, пропонується встановити штраф 3400 грн.

Раніше ми писали, що в Україні почали видавати посвідчення водія нового зразка. Тепер у правах вказано тип коробки передач автомобіля, на якому водій складав практичний іспит на керування автомобілем.