Українці збільшили темпи ввезення "євроблях": скільки розмитнюють на добу

За час дії пільгового розмитнення автомобілів під час воєнного стану – з 9 квітня по 14 червня – в Україну завезли 163 тисячі авто. Останнім часом українці активізувалися у цьому питанні.

Про це повідомляє народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політик Ярослав Железняк у Telegram.

"Станом на 13/06 (включно) в Україну по пільговому розмитненню заїхало 163 тисячі авто. Загальна сума наданої пільги 17,8 млрд грн", - написав він.

Темпи ввезення автівок знову зросли - у будні в червні у середньому ввозять 3292 машини за день, але буває понад 4,4 тисячі. Ймовірною причиною зростання ввезення автівок стали новини про плани влади скасування пільги, пояснює нардеп.

Як відомо, на початку квітня парламент звільнив від митних платежів увесь транспорт, що ввозиться в країну. Під час розмитнення автомобілів громадян звільнено від сплати ПДВ, акцизу, ввізного мита.

Це зробили з метою швидкої доставки автомобілів для армії, територіальної оборони, гуманітарних в військових потреб, відновлення автопарку українців.

Згодом у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про відновлення оподаткування транспорту, що ввозиться з-за кордону.

Чиновники пояснюють, що допустили помилку своїм рішенням про пільгове розмитнення. Мовляв, тільки за перший тиждень дії "нульового розмитнення" це обійшлося дефіцитному державному бюджету у 350 мільйонів гривень.

Як повідомлялося, повернути податки на ввезення автівок, ввезених із-за кордону можуть вже з 1 липня.