У Німеччині відкрили виставку шедеврів живопису "мюнхенського складу"

У Берліні (Німеччина) відкрилася виставка шедеврів живопису так званого "мюнхенського складу" - це півтори тисячі робіт Родена, Шагала, Мунка, Дега та інших великих художників. Ці картини зберігав у себе вдома недавно померший житель Мюнхена Корнеліус Гурлитт, який півстоліття вів життя відлюдника.

Колекція дісталася Корнеліусу від батька, арт-дилера Гильдербрандта, який консультував самого фюрера. Нацисти називали роботи модерністів "упадницькими" - для них полотна Мунка і Пікассо були творами "дегенеративного мистецтва".

Заповзятливий Гурлитт зібрав свою колекцію, викуповуючи у багатих євреїв, які в поспіху рятувалися з країни, картини за безцін. Деякі картини, які фашисти повинні були знищити, Гурлитт потайки ховав.

Після війни він заявив, що вся колекція була знищена під час бомбардування і залишив колекцію синові. Корнеліус виконав заповіт батька: він зберігав картини до останнього. Після смерті Гурлитта фахівці продовжили роботу по верифікації картин і зайнялися пошуком справжніх спадкоємців.

Виставка триватиме в Берліні до січня, після чого роботи перейдуть в колекції нових власників.

Як повідомляв "Апостроф", всесвітньо відомий український художник Іван Марчук за два тижні до Чорнобильської трагедії написав картину, в якій передбачав катастрофу.