З добрими думками і без алкоголю: головні правила купання на Водохреще

19 січня українці святкують велике церковне свято - Водохреще, або Богоявлення. У цей день православні віруючі згадують найважливішу подію, а саме - обряд хрещення, який виконав Ісус Христос в річці Йордан.

Це свято оповите безліччю обрядів і традицій, які прийнято дотримуватися. Однією з головних традицій Водохреща вважається купання в крижаній ополонці (правда, цього разу за велінням погоди будемо купатися без ополонки). "Апостроф" розповість, як правильно пірнати в водохресну воду без шкоди для здоров'я.

Головні правила пірнання на Водохреще 2020

Перед зануренням у крижану воду потрібно обов'язково проконсультуватися з лікарем. Людям з діабетом, гіпертонією, проблемами нирок, з серцево-судинними захворюваннями про пірнання в ополонку краще забути. Не можна дотримуватися цієї традиції і дітям до 6-ти років, оскільки їх імунітет ще дуже ослаблений. Наслідки такого купання - найсерйозніші: дитина може підхопити запалення легенів, менінгіт та інші серйозні захворювання. Вагітні жінки і мами, що годують, питання занурення в ополонку повинні вирішувати з фахівцем.

За кілька днів до Водохреща краще почати готувати організм до холодної воді. Почати можна з виходу на балкон в одній білизні, але не більше однієї хвилини. Потім можна додати обливання холодною водою або контрастний душ.

За дві години до занурення потрібно щільно поїсти, а ось воду пити перед пірнанням не рекомендується.

До купання не можна вживати алкогольні напої. Спиртне просто розширює судини і дає помилкове відчуття тепла. Людина, що знаходиться в ополонці під дією алкоголю, не дуже відчуває холод і може пробути у воді набагато більше, ніж належить. А це загрожує сильним обмороженням.

Перебувати в холодній воді можна не більше 10 секунд - цього часу вистачить, щоб зануритися тричі, як належить за традицією.

Пірнати в ополонку треба вже очищеним і з добрими думками, тому перед Водохрещем рекомендується сповідатися і причаститися. Занурюючись в водохресну воду, необхідно тричі перехреститися зі словами: "Во ім'я отця, сина і святого Духа".

Після занурення потрібно добре протерти себе рушником. Робити це потрібно дуже акуратно, оскільки занадто сильне обтирання може привести до розриву дрібних капілярів. Потім слід швидко одягнутися, тому речі потрібно підготувати без застібок і блискавок. Для більш швидкого зігрівання можна випити гарячий чай.