Археологи знайшли таємничий свинцевий саркофаг на місці давньоримського міста: фото

У Франції археологи, при проведенні розкопок в стародавньому некрополі міста Отен, знайшли свинцевий саркофаг.

Як пише "Апостроф" , про це повідомляє сайт Inrap .

Команда Національного інституту превентивних археологічних досліджень проводила роботи в сучасному місті Отен. Тут раніше розташовувався римське місто Августунум. Тут же розташована рання християнська церква Сен-П'єр, яка вважається однією з найдавніших у Франції. Поруч з нею археологи знайшли некрополь (кладовище, - "Апостроф") зі 150 похованнями.

В одному з них вчені виявили подвійний саркофаг. Зовнішня труна вирізана з каменя, а всередину неї помістили свинцевий саркофаг. Вік поховання становить близько 1500 років. Попереднє обстеження показало, що свинцевий саркофаг є повітронепроникним.

Фото: inrap.fr

Він залишався недоторканим протягом багатьох століть. Вчені планують відкрити саркофаг. Вони вважають, що всередині могли добре збереглися ритуальні предмети і одяг похованної людини. Можливо, їх аналіз дозволить встановити особистість.

Стародавні свинцеві саркофаги рідко зустрічаються в цій частині Франції. Всього відомо близько 40 таких трун, причому в Отене було знайдено вісім з них. Померлих тут ховали, як правило, в трунах з дерева і пісковика. Археологи також виявили сліди шести мавзолеїв і дерев'яні будівлі. Дослідники вважають, що розкопаний некрополь є місцем спочинку багатьох перших християн, що з'явилися в північній частині Галлії. Згадки про них відносяться до IV століття.

Фото: inrap.fr

Фото: inrap.fr

Як писав "Апостроф", археологі виявили біля узбережжя Австралії підводні пам'ятники аборигенів часів кінця льодовикового періоду.