RU  UA  EN

Понеділок, 1 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 червня

Всі новини

Археологи виявили стародавнє поселення мисливців на оленів - знахідки вразили багатьох

Археологи Наукового центру вивчення Арктики виявили артефакти, які доводять наявність стародавнього поселення на півдні Ямальського району Ямало-Ненецького автономного округу, яке полювало на оленів.

Про це стало відомо з офіційної групи центру в соціальній мережі "ВКонтакте".

"Завершилася комплексна археологічна експедиція вчених Наукового центру вивчення Арктики на півдні Ямальського району, де проведені розкопки поселення "Стоянка Йоркутінська", датованого попередньо 4 тис. років до н. е., І обстеження прилеглої території з метою виявлення нових пам'ятників. <...> Досліджено стародавнє житло, зібрана колекція артефактів, що включає численні фрагменти кераміки, кам'яні знаряддя, кісткові останки північного оленя, а також зразки ґрунтів для реконструкції клімату в давнину ", - йдеться в групі.

Фото: Наукового центру вивчення Арктики, Вконтакте

За відомою інформацією, археологи наукового центру давно збиралися досліджувати цю стоянку, так як вона, на їхню думку, дає можливість простежити динаміку розвитку господарства в епоху переходу від кам'яного до бронзового віку на території південної тундри.

"Основним заняттям населення було полювання на північного оленя, що підтверджують кам'яні знаряддя: скребки для вичинки шкір, великі наконечники копій і інші знаряддя праці. Шкребки мають аналогію з тими, що використовувалися пізніше в ранньому залізному віці і в середньовіччі", - зазначила старший науковий співробітник сектора історії та археології, кандидат історичних наук Ольга Тупахіна.

Фото: Наукового центру вивчення Арктики, Вконтакте

Фото: Наукового центру вивчення Арктики, Вконтакте

Як писав "Апостроф", археологи в Китаї, на півночі провінції Шеньсі, розкопали раніше невідоме науці місто Сімао, яке мало не тільки найпотужніші стіни, а й величезну піраміду, побудовану в один час з Великою пірамідою в Єгипті.