RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Національний музей "Київська картинна галерея" відзначає 100-річчя виставкою Анатолія Криволапа та власною ретроспективою

12 листопада о 15:00 до свого 100-річчя Національний Музей Київська картинна галерея презентує два виставкових проєкти: "АНАТОЛІЙ КРИВОЛАП. КЛАСИЧНИЙ ЖИВОПИС" з фонду художника та "НАРОДЖЕННЯ МУЗЕЮ".Один присвячений історії заснування музею і має оглядовий документально-історичний характер, інший представляє ретроспективу творчості класика сучасного живопису, лауреата Шевченківської премії Анатолія Криволапа.

Художник, творчість якого вважають візитівкою сучасного українського мистецтва, візуалізує на широкий загал "шлях до себе" й представляє особистий творчий доробок як осмислення автентичності.Музей має багаторічні партнерські стосунки з автором; свої напрацювання й відкриття в галузі пластичних інновацій художник представляв у попередніх проектах на теренах музею, кожного разу збагачуючи музейний фонд новими експонатами.

У рік 100-річчя музею за ініціативи й сприяння художника музейне зібрання значно поповнилося роботами сучасних українських митців, які раніше не були презентовані в колекції музею, що знайшло відображення в новому друкованому виданні, здійсненому також за участі Анатолія Криволапа.

"Класика — це досконала композиція форм, ліній, кольорових плям на площині відносно простору і сюжету картини або настрою пейзажу. Це фундаментальні основи всіх видів мистецтва", - прокоментував Анатолій Криволап.

"Я вхожу в опікунську раду музею і з великим задоволенням долучився до святкування 100-річчя. Це вже наш третій спільний з Анатолієм Криволапом на протязі ювілейного року. Ми почали в січні 2022 року проектом "Ніч…Відбиток часу" та закінчимо в січні 2023. До проекту "АНАТОЛІЙ КРИВОЛАП. КЛАСИЧНИЙ ЖИВОПИС" дуже ретельне відношення, бо 12 листопада день народження музею. Виставковий простір повністю змінено. Буде представлено в 6 залах декілька десятків робіт, які будуть експонуватися вперше. Хочу нагадати що в лютому 2022 вперше за 100 років виданий альбом з історичною назвою "Київська картинна галерея". В цьому виданні потужно представлені роботи сучасних українських митців із колекції музею", - зазначив Юрій Комельков, куратор проекту.

Альбом був виданий в партнерстві із ГО АРТ-ФОНД ІГОРЯ ВОРОНОВА і Благодійним фондом "КУЛЬТАУРА" та за фінансової підтримки Ігоря Воронова, Анатолія Криволапа та Юрія Комелькова.

Виставка триватиме з 12 листопада 2022 року до 15 січня 2023, офіційне відкриття - 12 листопада о 15:00, вхід на відкриття безкоштовний.