У середу, 20 лютого, двоє молодих мешканців Києва після вживання м'ясної тушонки відчули себе погано: лікарі поставили діагноз - ботулізм.
Про це повідомляє видання "Факти".
Як зазначається, кияни скаржилися на нудоту, блювоту, головний біль, сильну слабкість. Один з молодих людей, який опинився студентом медичного вузу, викликав "швидку". Постраждалих негайно доставили в Олександрівську клінічну лікарню, діагноз підтвердився. На жаль, сироватки, яка нейтралізує ботулотоксин, не виявилося, і за нею довелося їхати серед ночі на базу в Обухів (більше 30 км від Києва).
"Сироватку, що блокує ботулотоксин, потрібно вводити якомога швидше, особливо якщо в організм потрапило багато отрути. Від цього залежить життя людини. Ботулотоксин накопичується в продуктах "гніздами", тому якщо людина з'їла шматочок з більшою концентрацією отрути, то важкі симптоми можуть з'явитися вже в перші години після вживання їжі", - розповів журналістам лікар-інфекціоніст вищої категорії, кандидат медичних наук Юрій Жигарев.
За словами лікаря, зараження ботулізмом можна уникнути, якщо перед вживанням добре прогріти продукти: "Більшість білків (а токсин має білкову структуру) починають руйнуватися вже при температурі 50-60 градусів. Прогріваючи їжу до появи пухирців, можна бути впевненим в її безпеці".
Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", в Києві в результаті ускладнень, викликаних захворюванням на кір, померла 57-річна жінка.