RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

Мер Кличко відкрив новий фонтан з Архистратигом Михаїлом у парку "Володимирська гірка"

Мер Києва Віталій Кличко відкрив новий фонтан зі скульптурою Архистратига Михаїла у парку "Володимирська гірка".

Про це повідомляє пресслужба мера.

З мером композицію відкрили захисники України: ветеран АТО з позивним "Ірландець" Володимир Сергієвський, начальник караулу 12-ої Державної пожежно-рятувальної частини Києва Руслан Черкасов та лікарка-інфекціоністка Олександрівськові лікарні Татьяна Гайнутдінова.

"Ми – медики, як би не було складно, робимо все, щоб врятувати здоров‘я і життя киян. Сподіваюся, що Архистратиг Михаїл оберігатиме Київ, його мешканців. Захищатиме нас і надихатиме на перемоги! Спасибі за чудовий фонтан-пам’ятник!", - наголосила Татьяна Гайнутдінова.

На церемонії були присутні представники всіх релігійних конфесій столиці.

За словами мера, дзвін, на якому встановлена скульптура Архангела Михаїла, символізує красу, толерантність і розмаїття міста,його пагорби і храми, визначні місця: "Ми відкриваємо не просто фонтан. Це - символічна композиція. Ми вшановуємо київських захисників і охоронців міста. Архангел Михаїл шанований в релігійному епосі янгол. І на близькому сході, і в християнстві", - наголосив Віталій Кличко.

Мер столиці зазначив, що у іудеїв Міхаель – один з чотирьох янголів, що стоять перед престолом Господа і охороняють чотири сторони світу, його вважають покровителем єврейського народу. У мусульман Міхаіль – теж один з головних янголів - милосердя, пророчих місій, і управляє природними явищами, що посилають на землю дощ та родючість рослин. Греки його називають Архистратигом. У Римі ж в 590 році, коли бушувала епідемія чуми, Папа Григорій Великий під час ходи з молебною побачив на вершині мавзолея архангела Михаіла. Той вкладав меч у ножни і епідемія пішла на спад. У Константинополі Архістратига Михаїла шанували з ІV століття як покровителя Візантії, його культ потрапив до Київської держави. Михаїл вважали покровителем київських князів, воїнів, з ХІ століття Архангела називають охоронцем Києва і Київської землі. На його честь князь Всеволод Ярославич у Видубицькому монастирі звів Михайлівський собор, князь Святополк - Михайлівський Золотоверхий монастир.

"Фігура Архангела Михаїла – елемент герба нашого міста. Скульптури Архистратига прикрашали та охороняли Київ і у середньовіччя, і в пізні часи. У 1997-98, коли відновлювали Михайлівський Золотоверхий собор, ми з братом з меценатами фінансували створення барельєфа Архангела над Михайлівським собором між його куполами. Я мріяв, що скульптура Архангела має бути на Володимирській гірці. Мрії втілюються! Ми відкриваємо ювелірну скульптуру Архангела Михаїла, що вінчає новий фонтан!", - наголосив Віталій Кличко.

Мер подякував митцям, які створили фонтан, меценатам, за кошти яких було створено скульптуру, а місто ж фінансувало встановлення чаші фонтану.

"Дякую всім, хто любить наше місто і його мешканців, прагне щоб Київ був під охороною вищих сил, під охороною і опікою людей, які працюють заради Києва і киян. Ми відкрили фонтан – оберіг! Сюди йтимуть кияни і гості міста. Фонтан стане ще однією візитівкою Києва! 19 вересня – День спомину чуда Архистратига Михаїла. Тепер Архангел оберігатиме і даруватиме віру в наші сили і перемоги!", - підкреслив Віталій Кличко.

Про те, що новий фонтан стане оберігом для мешканців столиці, заявив і ветеран АТО з позивним "Ірландець" Володимир Сергієвський.

"Сьогодні величний день, та подія. Завтра – буде історія. Наші діти та внуки будуть гуляти цим парком та дивитися на цю скульптуру. Із зображенням Архангела Михаїла наші побратими зараз захищають країну на сході. Дякую всім, хто долучився до цієї події", - підкреслив Володимир Сергієвський.

Символічним відкриття фонтану назвав і начальник караулу 12-ої Державної пожежно-рятувальної частини міста Києва Руслан Черкасов.

"Хочу сказати від всіх рятувальників Києва. Наше місто – дуже велике. Надзвичайні події стаються дуже часто. Хлопці щодня ліквідовують пожежі та інші надзвичайні ситуації, рятують життя. Я сподіваюсь, цей символ буде нас оберігати та допомагати в роботі", - наголосив Руслан Черкасов.