У Глухові журналісти звинуватили мера Мішеля Терещенка у черговій спробі встановити цензуру

Глухівська газета «Неделя» звернулася до Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України з проханням захистити її від дій міського голови Мішеля Терещенка, який судиться з виданням.

Про це йдеться у зверненні, опублікованому на сайті газети. У зверненні до парламентського Комітету йдеться, що міський голова постійно і сплановано перешкоджає діяльності представників різних ЗМІ Глухова.

"Звертаємось до вас з проханням втрутитись у ситуацію і дати оцінку діям міського голови Глухова Мішеля Терещенка, який за півтора року свого мерства планомірно і постійно перешкоджає журналістській діяльності представників різних ЗМІ Глухова, прагне встановити цензуру", – наголошується у зверненні.

Редакція повідомляє, що на 5 травня заплановане перше засідання суду за позовом Мішеля Терещенка. Міський голова вимагає спростувати інформацію, викладену в статті “Зі своїм уставом”, в якій розповідалося про намагання керівника міста вломитись у глухівський храм разом із невідомими.

"Міському голові не сподобались слова очевидця подій, не сподобались коментарі причетних до теми статті людей, не сподобалось, що у газети великий тираж і є сайт в інтернеті, через який мільйони людей можуть дізнатись інформацію про нього. Він, мабуть, не розуміє абсолютно ні відповідальності посадової особи органу місцевого самоврядування і публічної особи, ні засад демократичного суспільства, де саме свобода слова і думок є одними із основних цінностей", – переконані журналісти.

Також видання нагадує про те, що це далеко не перший випадок втручання міського голови Глухова у діяльність ЗМІ. Так Терещенко в 2015 році власноручно випхав з апаратної наради головного редактора газети. Розслідування кримінального провадження проти Терещенка за перешкоджання журналістській діяльності триває досі.

Окрім того, Терещенко ліквідував комунальну газету міської ради «Народна трибуна» з кричущими порушеннями трудового законодавства, звільнивши працівників без попередження, без виплати компенсацій і видачі трудових книжок.

"Ніколи не приховувалась причина: газета писала про попереднього мера. Судові процеси тривали більше півтора року, ряд позовів про незаконність дій та рішень глухівської влади розглядалися у судах, у поліції знаходяться заяви про перешкоджання професійній діяльності. Міській владі не вдалося поставити свого ручного редактора і цензурувати видання, тому вирішили все просто – ліквідувати. Незважаючи на те, що редакція просила міську раду вийти із співзасновників і дати можливість газеті роздержавитись і працювати незалежно від побажань влади, їх ліквідували", – повідомляю автори звернення.

Як повідомлялося, у 2016 році НСЖУ присвоїла Мішелю Терещенку титул "Ворог преси", а Незалежна медіа-профспілка України визнала існування цензури у Глухові з боку влади.