RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Квоти на українську мову на ТБ: в Раді звернули увагу на важливий момент

Перша заступниця глави комітету Верховної ради з питань свободи слова та інформаційної політики нардеп Ольга Червакова ( "Блок Петра Порошенко") звернула увагу на те, в яких випадках будуть штрафувати за невиконання прийнятого парламентом закону про квоти української мови на ТБ.

Про це вона сказала в коментарі "Апострофу".

За словами парламентарія, за невиконання прийнятого закону передбачено штраф у розмірі 5% від ліцензійного збору. Моніторити можливі порушення буде Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Але передумов для порушень Червакова не бачить, бо в телерадіокомпаній буде достатньо часу, щоб переорієнтуватися на нові правила.

"У законі передбачено рік перехідного періоду, коли всі фільми, передачі, які транслюються в ефірі, якщо вони власного виробництва, будуть зараховуватися в 75% квоту, навіть якщо вони російськомовні. Тобто протягом першого року дії закону ті програми, передачі, фільми, які вже зроблені, навіть якщо вони російськомовні, можуть транслюватися в ефірі. І це буде не травматично для телеканалів, таким чином, це не створить додаткових витрат на передублювання або переозвучку програмного продукту. Але на майбутнє канали мають розуміти, що весь подальший програмний продукт, який вони будуть виробляти, повинен бути переважно українською мовою", - розповіла Червакова.

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала 23 травня за введення мовних квот на телебаченні. Тепер, відповідно до закону, в ефірі загальнонаціональних каналів має бути не менше 75%, а регіональних - 50% україномовного контенту.

Більше на цю тему читайте в матеріалі "Апострофа": Квоти на українську мову: штрафувати будуть, але не одразу.