Facebook забанив акаунти росіян, яких звинувачували в нелегальному зборі даних

Facebook уперше заблокував в Росії десятки аккаунтів - вони були пов'язані з компанією Social Data Hub, яку соцмережа запідозрила в нелегальному зборі та аналізі даних користувачів.

Про це повідомляє The Bell з посиланням на офіційний коментар Facebook.

Facebook відправив листа за адресою реєстрації Social Data Hub в Ірландії з вимогою негайно припинити збір і аналіз даних, та надати соцмережі до 12 жовтня список всіх використаних відомостей і всіх клієнтів, які мали до них доступ, включно з державними структурами.

У соцмережі також вимагають знищення всіх даних, зібраних в Facebook.

У коментарі Facebook підкреслюється, що соцмережа заблокувала більше 66 аккаунтів, профілів, сторінок і додатків Social Data Hub, яка раніше порівнювала себе з Cambridge Analytica.

"Видалення сторінок викликано тим, що компанія займалася скрейпінгом (технологія аналізу і отримання даних користувачів - ред.), що є порушенням нашої користувальницької угоди", - йдеться у заяві Facebook.

Зазначається, що компанія може знайти і заблокувати ще більше облікових записів, пов'язаних з Social Data Hub.

Засновником клмпанії Social Data Hub є Артур Хачуян. Він також керує підприємством Fubutech. До 2014 року Хачуян очолював відділ кібернетики рекламного агентства "Апостол" Тіни Канделакі. В обох компаніях працює одна і та ж команда з 62 чоловік.

Обидві компанії займаються збором, обробкою і аналізом даних. Social Data Hub виконує комерційні замовлення, а Fubutech - державні.

У коментарі The Bell Хачуян зняв із себе відповідальність за те, як державні органи розпоряджаються отриманими даними.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", Facebook заблокував понад 800 акаунтів користувачів, причиною блоку стали прийдешні вибори.