Вчені зробили сенсаційне відкриття, яке скасує тисячі операцій

Завдяки новому відкриттю стало відомо, що апендицит можна вилікувати не вдаючись до хірургічного втручання.

Про це повідомляє Jama Network.

Вчені з Університету Турку провели дослідження і дійшли висновку, що апендицит в більшості випадків можна вилікувати антибіотиками. Однак понад сто років єдиним методом було видалення органу.

Як зазначають фахівці виходячи з ранніх досліджень, таке відкриття не нове, але рекомендацій щодо приймання антибіотиків намагалися уникати. Раніше лікарі не могли виключити варіант, при якому антибіотики лише знімають гостру форму запалення - і операція все ж буде потрібна пізніше, тільки виявиться вже куди більш складною.

Сенсаційне фінське дослідження показало, що апендицит все ж лікується антибіотиками без операції. До такого висновку дійшли після п'яти років спостережень за трьома сотнями пацієнтів. Людям у віці від 18 до 60 років запропонували вилікувати нічим не ускладнений апендицит без хірургічного втручання, антибіотиками.

"Протягом трьох днів ліки їм ставили в лікарні, внутрішньовенно, а потім ще тиждень вони приймали антибіотики вдома, у вигляді таблеток. В результаті майже дві третини пацієнтів чудово обійшлися без операції. А у тих, кому вона все-таки була потрібна, видалення апендикса пройшло без всяких ускладнень", - йдеться в повідомленні.

Після дослідження вчені зробили висновок, що гострий апендицит треба насамперед лікувати антибіотиками. Це ніяк не погіршить стан пацієнта, зате з великою часткою ймовірності може врятувати його від непотрібної операції і супутніх ризиків потрапляння в рану інфекцій.

Як раніше повідомляв "Апостроф", у Львові розгорівся скандал через смерть підлітка під час операції з видалення апендициту.