Астрономи показали, як виглядає полярне сяйво на Сатурні

Астрономи змогли побудувати найбільш детальні зображення полярних сяйв на Сатурні.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на журнал Geophysical Research Letters.

За виникнення полярних сяйв в атмосфері Землі та інших планет відповідальні в основному частинки сонячного вітру, які взаємодіють з магнітним полем планети. Заряджені частинки, захоплені магнітосферою, рухаються уздовж силових ліній магнітного поля, досягають полюсів, де проникають в більш глибокі і щільні шари атмосфери. Тут вони стикаються з молекулами і атомами газів атмосфери, передаючи їм енергію. Збуджені молекули перевипромінюють її у вигляді квантів світла. Сяйва можна виявити і в полярних регіонах газових гігантів, зокрема Сатурна, де вони спостерігаються тільки в ультрафіолетовому діапазоні.

Група астрономів на чолі з Олександром Бадер опублікувала результати аналізу даних, зібраних міжпланетної станцією "Кассіні" під час близьких прольотів поруч з планетою, в рамках "Великого фіналу" своєї місії. Апарату вдалося за допомогою своїх камер отримати найбільш деталізовані зображення полярних сяйв на Сатурні на сьогоднішній день і простежити їх динаміку. Зокрема, з'ясувалося, що форма головної дуги може бути як відносно гладкою, так і рифленою, в залежності від поточного стану магнітосфери, яка може бути як спокійною, так і бурхливою. За дифузне свічення, що оточує найяскравіші області сяйв, відповідальні потоки енергетичних електронів з екваторіальної площини, які проникають в атмосферу Сатурна. На сутінковій стороні планети спостерігалося безліч маленьких дуг і згустків, які не можуть бути пояснені в рамках існуючої динамічної моделі сяйв на Сатурні.

Дані, зібрані бортовими детекторами станції, дозволили вченим зробити висновок про існування сильних електричних полів, які прискорюють потрапляння електронів в атмосферу, при цьому енергії заряджених часток, що викликають сяйва на Сатурні, набагато більше, ніж в разі полярних сяйв на Землі. Проте, основні фізичні механізми, відповідальні за створення сяйв на Землі, Сатурні і Юпітері, дуже схожі.

Як повідомляв "Апостроф", астрономи NASA показали замерзлу поверхню місяця Сатурна - Енцелада.