Археологи виявили в стародавньому саркофазі таємне зображення бога: фото і відео

Група вчених з Гарвардського університету (США) виявила всередині давньоєгипетський саркофага, яким близько 3000 років, зображення бога сонця Ра-Хорахте і текст, присвячений божеству.

Повідомлення про це відкриття опубліковано на сайті університету.

Як сказано в повідомленні, археологи знайшли послання випадково - під час виготовлення цифрової версії саркофага. Мумію з цього труни витягли ще понад сто років тому, коли його перевезли з Єгипту.

"Ми не знали, що чекає нас всередині. Як виявилося, там знаходилося зображення божества, яке ховалося під шаром схожого на смолу матеріалу, що використовувався в похоронному процесі", - повідомив єгиптолог Пітер дер Мануельян, який керував проектом.

Зображення божества було виконано різними кольорами. Зразки фарб, смоли і тканин дослідники зібрали для вивчення. Також вони провели тривимірне сканування саркофага для створення комп'ютерної моделі.

Вчені змогли прочитати розташовані поруч із зображенням божества ієрогліфи. Напис говорить: "Ра-Хорахте, Великий Бог, Владика Небес".


Як повідомляв "Апостроф", раніше в ході розкопок в районі міста Сіді Габер єгипетські археологи виявили гігантський чорний саркофаг, для вилучення якого знадобилося залучити інженерний підрозділ армії Єгипту.