RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Спека буде вбивати: вчені розповіли про страшні наслідки зміни клімату

За прогнозами деяких вчених, через глобальне потепління в деяких регіонах світу з'явиться комбінація спеки і вологості, яку людина витримати не зможе. Однак останні дослідження говорять про те, що такі умови вже з'явилися.

Про це повідомляється в науковій статті, опублікованій в журналі Science Advances.

Група вчених із США встановила, що короткочасні періоди, коли сукупна температура і вологість перевищували фізіологічні межі витривалості людини, неодноразово траплялися в Азії, Африці, Австралії, Південній і Північній Америці. Однак за період з 1979 по 2017 рік їх інтенсивність і періодичність значно зросла

Попередні дослідження в цій області не могли виявити подібних тенденцій, оскільки в них розглядалися середні значення температури і вологості, які вимірювалися на великих територіях і протягом декількох годин. Автори нової роботи вивчали щогодинні зведення з 7877 окремих метеостанцій, що дозволило зафіксувати короткочасні спалахи смертельної спеки.

Найчастіше такі умови виникали на території півострова Індостан, північному заході Австралії, півдні Китаю, а також уздовж узбережжя Червоного моря і Мексиканської затоки. Найбільш високі, потенційно фатальні значення вологості і температури були зафіксовані в окремих містах Саудівської Аравії, Катара та ОАЕ

Як зазначається, людський організм охолоджується під час спеки за допомогою виділення поту, однак у вологих регіонах цей процес працює не так добре, оскільки повітря вже насичене водою і не може поглинати ще. В екстремальних умовах потовиділення може зупинитися, і навіть фізично здорова людина в тіні і з наявністю питної води може загинути.

На думку авторів статті, зміни клімату вже наблизили людські спільноти в різних точках світу до своєї межі. Найбільш небезпечні зміни для бідних країн, де люди не мають достатнього доступу до чистої води і можливості перебувати в кондиціонованих приміщеннях.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в ряді країн світу після пандемії коронавірусу очікуються пожежі, посуха і навіть нашестя сарани.