Вчені створили невидиме дзеркало: застосування йому поки не придумали

Німецькі вчені розробили найтонше і легке оптичне дзеркало, якому поки не знайшли застосування в побутових або наукових цілях.

Про це повідомляє The Nature.

Як стверджують фахівці, дзеркало було виготовлено з одного шару атомів рубідію і його не розгледіти людським оком.

Для його створення вчені охолодили атоми рубідію-87 за допомогою лазера, потім при випаровуванні ще знизили температуру атомів до 10 кельвінів (-263° C) і застосували магнітне поле в одному напрямку, щоб ізолювати один шар атомів.

"Коли атоми розсіюються в просторі випадково, а не в впорядкованої конфігурації, кожен з них незалежно взаємодіє зі світлом. Але в впорядкованої решітці в ізольованому шарі взаємодії між атомами змінюють їх колективні оптичні властивості. Через малу відстань між атомами вони не будуть випромінювати світло незалежно, але замість цього вони можуть взаємодіяти один з одним. У результаті виходить двовимірна площина, яка відбиває світло, що падає на неї", - розповів автор дослідження Джун Руї.

Як стверджують вчені, саме дзеркало невидиме, але пристрій, в якому воно створене, досить великий, з цієї причини новий матеріал навряд чи буде використовуватися в побутових цілях, але розробка при цьому має "велике наукове значення".

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Південній Кореї вчені створили нанокристал, який може протистояти небезпечним дозам радіації.