Вчені створили перший у світі матеріал, що не ріжеться, - і його властивості вражають, відео

Британські інженери створили перший у світі матеріал, що не ріжеться, з керамічних сфер, "одягнених" в алюмінієву конструкцію, - він може використовуватися для виготовлення легкої броні і велосипедних замків.

Про це повідомляє Daily Mail.

За словами розробників з Університету Дарема і Інституту Фраунгофера, новий матеріал притупляє будь-яку шліфувальну машину або дриль, з якими він контактує. Його назвали Протеус на честь грецького бога моря, що змінює вигляд.

Ідея створити такий матеріал виникла у вчених, коли вони звернули увагу на структуру молюсків - їх раковини складаються з плиток, пов'язаних біополімерним матеріалом. Це робить їх вкрай стійкими до переломів.

"Лезо поступово руйнується і, в кінцевому рахунку, стає неефективним, оскільки сила і енергія диска або свердла повертається назад на себе, і він послаблюється і руйнується власною атакою", - пояснили розробники властивості нового матеріалу.

Доктор Стефан Шінішевський, доцент кафедри прикладної механіки на інженерному факультеті Даремського університету, уточнив, що надихнув на розробку і грейпфрут.

"Ми були заінтриговані тим, як клітинна структура грейпфрута і черепична структура раковин молюсків можуть запобігти пошкодженню фруктів або істот всередині, незважаючи на те, що вони зроблені з відносно слабких органічних будівельних блоків", - сказав він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені зробили томографію мумії і були вражені - виявилося, це зовсім не людина.