Археологи розкопали давньоєгипетський "царський" саркофаг з малюнками і ієрогліфами: фото

В Єгипті археологічна місія міністерства у справах старожитностей виявила добре збережений кам'яний саркофаг видного царського сановника.

Про це відкриття повідомили на офіційному сайті міністерства.

Як сказано в повідомленні, під час проведення земляних робіт в провінції Ель-Мінья дослідницька місія, яку очолює відомий єгиптолог, доктор Мустафа Вазирі, було виявлено неглибокий похоронний колодязь. На його дні, під завалами сміття знаходився майстерно виготовлений з вапняку саркофаг.

Вчені встановили, що в ньому спочивають останки чоловіка на ім'я Джехуті Умм Хотеб, який жив в період правління XXVI династії фараонів (близько 685-525 рр. до н.е.) - останньої з місцевих династій, що правили Єгиптом до перського завоювання.

Цей чоловік займав посаду "Великого Кхум, доглядача престолів", тобто був високопоставленим жерцем бога Джехуті і особою, близькою до фараона.

На кришці саркофага, покритої ритуальними зображеннями і ієрогліфами, зокрема є зображення чотирьох дітей бога Гора. Поруч з ним було знайдено кілька статуеток ушебті - скульптур, які, за віруваннями єгиптян, заміщали померлого при роботі на загробних полях Осіріса. Ушебті також використовували для передачі в загробний світ різних заклинань.

У міністерстві відзначили, що розкопки будуть продовжені. Не виключено, що під час розчищення завалів будівельного сміття, що збиралося століттями, будуть знайдені нові "скарби".

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Єгипті в районі порту Береніс на Червоному морі вчені знайшли кладовище домашніх тварин, де мавпи поховані як сплячі діти.