RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені навчилися створювати алмази за лічені хвилини: в чому секрет технології

В Австралії дослідники створили два типи алмазів при кімнатній температурі, використовуючи надзвичайно високий тиск.

Про це повідомляє СNN.

Міжнародній групі вчених, яка працює під керівництвом Австралійського національного університету (ANU) і університету RMIT в Мельбурні, вдалося прискорити процес утворення алмазів до лічених хвилин при кімнатній температурі. У природних умовах ці дорогоцінні камені зазвичай утворюються глибоко під поверхнею Землі протягом мільярдів років.

Дослідники заявили, що їм вдалося створити два типи алмазів, які відрізняються за своєю структурою. Один з них подібний до тих, які зазвичай використовуються для ювелірних виробів, а інший, так званий лонсдейліт - надміцний і зустрічається природним чином на місці падіння метеоритів.

Синтетичні алмази створюють в лабораторіях з 1940-х років, проте вперше це було зроблено при кімнатній температурі. Причому створено було надтверді лонсдейліти, які використовують для розрізання "надтвердих" матеріалів.

"Створення великої кількості цього рідкісного і дуже корисного алмазу є довгостроковою метою цієї роботи", - зауважив Сіншуо Хуанг, вчений АНУ, який працює над проектом.

Щоб сформувати алмази, дослідники застосовували шалений тиск, створюючи "силу скручування або ковзання", яка, на їхню думку, є причиною переміщення атомів вуглецю і утворення алмазів.

"Природні алмази зазвичай утворюються протягом мільярдів років, в надрах Землі на глибині приблизно 150 км, під високим тиском і при температурі понад 1000 градусів Цельсія. Секрет нашої технології полягає в тому, як ми застосовуємо тиск", - зазначила професор фізики в АНУ Джоді Бредбі ,.

Як повідомляв "Апостроф", вчені Санкт-Петербурзького державного університету знайшли на Камчатці (Росія) унікальний мінерал.