RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Вперше для туристів відкрили стародавнє місто, якому більше 2 тис. років: фантастичні фото

У Саудівській Аравії вперше за 2 тисячі років туристи зможуть потрапити у древнє пустельне місто Хегра, або Мадаїн Саліх. Це стало можливим завдяки державній політиці розширення туристичних можливостей і торгівлі країни, в рамках якої були проведені масштабні археологічні роботи.

Про це пише видання My Modern Met.

Відомо, що Хегру використовували як важливий центр міжнародної торгівлі за часів забутої цивілізації набатейців.

"Хто збудував ці гробниці? Хто люди, які створили Хегру? Звідки вони взялись? Скільки вони були тут? Знання про Хегру дуже важливі", - каже археолог стародавнього Близького Сходу, професор Університету Маямі Деві Граф.

Археолог Лайла Нем, співдиректор археологічного проекту Hegra - французько-саудівського партнерства, що працює над розкопками місця, пояснює, чому набатейці залишаються такою таємницею, незважаючи на їхній вплив.

"Причина, чому ми не знаємо про них багато, полягає в тому, що у нас немає книг чи джерел, написаних ними, які розповідають нам про те, як вони жили та помирали, яким богам поклонялися, - каже вона. - У нас є лише зовнішні джерела, які говорять про них. Вони не залишили великих міфологічних текстів, подібних до тих, які ми маємо про Гільгамеша та про Месопотамію".

Зовнішні документи, про які говорить Нем, це розповіді греків, єгиптян та римлян, які торгували та взаємодіяли з набатейцями.

Відомо, що спочатку набатейці були кочовиками, які приїхали, щоб утримувати вплив у своєму регіоні на торгових шляхах олій та прянощів. Вони жили з IV століття до нашої ери до I століття н. е. і їхні землі зараз знаходяться в Йорданії, на Синайському півострові, Саудівській Аравії, Ізраїлі та Сирії.

Подібно до туристів у Петрі, відвідувачі Хегри помітять, що від бурхливого торгового міста, яке ми собі уявляємо, залишається мало слідів. Натомість можна побачити красу 111 хитромудрих могилах, розкиданих по пустельному місту. На їхню орнаментацію та архітектуру явно впливала грецька, римська та єгипетська культури, символізм яких міститься в їх міфології.

Нова можливість для туристів побачити ці роботи частково зумовлена Saudi Vision 203 - планом Саудівської Аравії 2016 року, який покликаний допомогти країні розширитися в галузі туризму та торгівлі. Новий досвід, відкритий для туристів, які цікавляться Хегрою, є одним із перших кроків до реалізації цих планів. Екскурсоводи ознайомлять туристів з історією та величчю справді унікального стародавнього міста.

Як повідомляв "Апостроф", в Англії археологи виявили мегаполіс кам'яного віку віком понад 2,5 тисячі років.