RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Археологи розповіли про дивовижні "біблійні" знахідки - проливають світло на історію: фото

Експерти розповіли про археологічні підтвердження справжності подій, описаних в Біблії щодо завоювання ізраїльтянами Ханаану і руйнування Хацору.

Про це пише Express.co.uk.

Історичність Біблії - гаряче обговорювана тема, хоча багато експертів з Писань стверджують, що археологічні дані можуть підтвердити Біблію. Біблійні тексти, такі як Книга Царств, Книга Ісуса Навина і Суддів, описують історію ізраїльтян від завоювання Ханаана до вавилонського полону в шостому столітті до нашої ери.

Книга Ісуса Навина, зокрема, сходить до часу після смерті Мойсея і каже про Бога, який наказав Ісусу Навину і ізраїльтянам захопити землі Ханаана. Багато сучасних вчених не вважають Книгу Ісуса Навина достовірним історичним документом.

Але Том Мейер, професор біблійних досліджень в Біблійному коледжі та аспірантурі Шаста в Каліфорнії, США, заявив, що існує достатньо археологічних свідчень, що підтверджують уривки з книги Ісуса Навина.

Так, професор Мейер вважає, що археологічні розкопки на місці ханаанского міста Хацор на півночі Ізраїлю призвели до відкриттів, які відповідають уривкам з Ісуса Навина.

"Виявлено неспростовні археологічні свідчення, що відносяться до біблійної розповіді про руйнування Ісусом Навином знаменитого міста Хацор", - зазначив біблійний експерт.

Стародавнє місто Хацор розташоване на північ від Галілейського моря. Воно було добре розвиненим містом за багато століть до часів Ісуса Навина. Ізраїльтяни завоювали місто, щоб отримати контроль і закріпитися в Ханаані.

"Згідно з Біблією, Джабін, цар Хацора, зібрав безліч незалежних північних царів разом проти Ісуса Навина для свого роду локальної світової війни, але конфедерація Джабіна була несподівано розбита армією Ісуса Навина", - розповів професор Мейер.

Археологічні свідчення справжності біблійної розповіді про Хацор були виявлені в 1950-х роках. Саме тоді ізраїльський археолог Іґаель Ядин знайшов верхні і нижні рівні міста, який загинув від пожежі.

Археологи виявили курган з попелу, що датується 14 століттям до нашої ери, що, на думку професора Мейєра, відповідає біблійним записам.

Крім того, багато з ханаанских статуй і культових предметів мали пошкодження, що збігається з біблійним приписом Ізраїлю знищити всі сліди ханаанского поклоніння, щоб вони не потрапили в пастку чужих релігійних звичаїв.

"Як і у випадку з відкриттями в Хацорі, кожного разу, коли твердження Біблії можуть бути перевірені, Біблія виявляється історично точною", - резюмував експерт.

Як повідомляв "Апостроф", в північній частині Ізраїлю, недалеко від кордону з Ліваном, археологи виявили стародавній арамейський напис, який підтверджує історичну достовірність Біблії і доводить, що цар Давид дійсно існував.