RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Археологи розгадали таємницю фігурки кельтського "божества", якій 2 тис. років - проливає світло на минуле: фото

У Британії під час розкопок в маєтку Уімпол в Кембриджширі археологи Національного фонду National Trust виявили статуетку кельтського "божества".

Про це повідомляє видання The Gardian.

Фігура з мідного сплаву висотою 5 см була знайдена ще в 2018 році. Експерти вивчають її і говорять, що така знахідка дає можливість поглянути на зовнішність древніх британців або їх уявних богів.

Археолог Шеннон Хоган зазначила, що спочатку ця фігура вважалася кельтським божеством, але тепер експерти вважають, що вона "дуже добре відображає обличчя людини". Вчені виділили акуратну стрижку фігурки, а відсутність бороди назвали навмисною задумкою.

"Вони могли б вставити туди бороду - це можна було б досить легко зробити - але вони цього не зробили, так що це цілком могло відображати обличчя середньостатистичного чоловіка", - сказала Хоган.

Вона заявила, що знахідка важлива, тому що до сих пір відносно рідко можна знайти предмети, які дають уявлення про те, як місцеві жителі бачили себе в римській Британії.

Археологи досі не впевнені, чи є фігура, що датується I століттям нашої ери, римською чи кельтською, але теорії включають в себе те, що вона могла бути кельтським божеством, які не мають зареєстрованого подібності.

Як повідомляв "Апостроф", фігурка Купідона віком 2000 років була виявлена на маршруті нової об'їзної дороги в британському Котсуолдс.