Президентський університет може стати взірцевим навчальним закладом - Василь Кремень

Будь-яка увага до галузі освіти збоку влади і президента, зокрема, заслуговує на підтримку. І намагання створити університет, де б на найвищому рівні здійснювалася підготовка фахівців із актуальних дисциплін та професій є безумовним позитивом.

Про це "Апострофу" розповів український вчений, президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень, коментуючи ініціативу Володимира Зеленського про створення університету "для людей майбутнього".

"Я думаю, що будь-яка увага до галузі освіти і науки заслуговує підтримки. Ці сфери повинні бути найбільш пріоритетними. Це наука, яка продукує нові знання і технології в освіту, яка через навчання дітей робить ці знання предметними і такими, що успішно використовуються у розвитку суспільства. Тому намагання створити університет, де б на найвищому рівні здійснювалася підготовка фахівців із найбільш актуальних дисциплін і професій, про які сказано в документі - це безумовний позитив", - вважає науковець.

За його словами, варто передбачити, щоб окрім такого флагмана у вищій освіті, увага була і до всіх інших університетів та ланок навчання.

"У вищій школі важливо переглянути мережу університетів і на рівні областей створити потужні регіональні університети, об'єднавши ті, які є. А це часто несучасні, однопрофільні, зі слабким рівнем розвитку науки і таке інше. Я пропоную створити програму об'єднання університетів, залучити державні кошти на таку роботу починаючи з наступного року", - додав він.

Крім того, Кремень наголошує, що подібні процеси треба започатковувати і в системі професійно-технічної освіти, де також багато малопотужних закладів.

"На основі їх об'єднання з іншими закладами, робити потужні осередки підготовки кваліфікованих робітників і молодших бакалаврів. Скажімо, для наших людей не звично, але у Фінляндії, Шотландії в обласних центрах існує один потужний навчальний заклад від електрослюсара до медсестри, і в залежності від потреб, від зміни плану наборів - це живий організм, відклик на ринок праці і таке інше. А у нас часто вузькопрофільний навчальний заклад, який уже перевантажив всю округу фахівцями. І вони працюють у кращому випадку хоча б десь, а не за спеціальністю. Тому і тут повинні бути рішучі кроки", - зауважив науковець.

Щодо створення президентського вишу - Кремень вважає ідею перспективною: "Президентський університет, якщо він відбудеться, то безумовно може стати взірцевим навчальним закладом. Який плюс створення університету на новому місці? Він не обтяжений традиціями, не тільки позитивними, але й негативними, кадрами, які вже не є ефективними. Це дозволить організувати його роботу на високому рівні. І тут потрібно буде привернути тих фахівців, які мають потужний науковий потенціал, опертися на існуючі наукові колективи, зокрема НАН. Можна створити якусь кафедру в самому університеті, а певний інститут НАН міг би бути більш широким осередком… Все залежить від того на скільки швидко його вдасться здійснити і як представити суспільству – чи він дійсно буде сучасним і майбутнім. Я думаю що така можливість у країни є", - резюмував академік.

Як відомо, концепцію створення президентського університету президент Володимир Зеленський і міністр Сергій Шкарлет презентували під час форуму "Україна 30". Заклад має заявитися у 2023 році, розташовуватиметься на території ВДНГ та готуватиме фахівців професій майбутнього.