RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Президентський університет стане "пілотом" у сучасних освітніх технологіях для інших ЗВО - Андрій Шайкан

Створення Університету Президента - це можливість для досягнення проривного результату в галузі практичної науки у короткі терміни.

Таку думку в коментарі "Апострофу" висловив в.о. ректора Державного університету економіки і технологій Андрій Шайкан, коментуючи ініціативу президента Володимира Зеленського щодо створення університету "професій майбутнього".

За його словами, є принаймні п'ять причин, чому він як освітянин і керівник вишу, таку ідею підтримує та вважає її правильною.

"Перше, створення Університету Президента є можливістю концентрації ресурсів при їх дефіциті для досягнення проривного результату в галузі практичної науки в короткі терміни. Друге, це розбудова постійнодіючого майданчику безперешкодного спілкування стейкхолдерів (бізнесу, винахідників, науковців). Трете, - створення професійних ліфтів для обдарованої молоді (в галузі освіти, науки, професійної реалізації). Також, Університет Президента - це, по суті, введення України в клуб країн, що мають майданчики продукування новітніх технологій. А це, своєю чергою, дозволяє утворювати прямі партнерства з провідними науковими хабами світу. Насамкінець, п’ятий аргумент, патронат Президента дозволяє Університету бути "пілотом" в запроваджені сучасних експериментальних освітніх технологій, дозволяє уникати зайвої бюрократії та інших обмежень, в умовах яких працюють інші заклади вищої освіти. І тому це дозволить тиражувати позитивні результати і досвід на систему освіти України", - сказав він.

Раніше ідею створення Університету Президента "Апострофу" підтримав науковець Василь Кремень. За його словами цей заклад може стати взірцевим.

"Він не обтяжений традиціями, не тільки позитивними, але й негативними, кадрами, які вже не є ефективними. Це дозволить організувати його роботу на високому рівні. І тут потрібно буде привернути тих фахівців, які мають потужний науковий потенціал, опертися на існуючі наукові колективи, зокрема й НАН", - вважає академік.

Як відомо, концепцію створення президентського університету президент Володимир Зеленський і міністр Сергій Шкарлет презентували під час форуму "Україна 30". Заклад має заявитися у 2023 році, розташовуватиметься на території ВДНГ та готуватиме фахівців професій майбутнього.