RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Астрономи знайшли воду на супутниках екзопланет - там може бути життя

Вчені з'ясували, що на поверхні екзосупутника, який обертається навколо планети-сироти, може знаходитися вода в рідкому стані. За словами дослідників її обсяг менший, ніж на Землі, але його достатньо для умов потенційного розвитку життя.

Про це йдеться у виданні International Journal of Astrobiology.

Планети-сироти утворюються під час або після свого утворення в момент, коли їх викидає зі своєї системи через взаємодію з масивнішою планетою або з зірками, які рухаються неподалік. Планети-сироти можуть мати власні супутники. Для астрономії є цікавою можливість існування життя на таких супутниках, де основним джерелом тепла має виступати припливне нагрівання.

Під час дослідження хімічної еволюції атмосфери виявилося, що екзосупутник може підтримувати воду на своїй поверхні у рідкому стані за умови відносно великої оптичної товщини атмосфери, а параметри його орбіти мають забезпечити достатньо припливного нагріву, щоб збільшити температуру у порівнянні з температурою танення води. Причому, космічні промені відіграють вирішальну роль у хімічній еволюції атмосфери екзосупутника.

Вчені наголошують, що у нижніх шарах атмосфери на утворення води може вплинути густина атмосфери, тому присутність води варіюватиметься залежно від висоти.

У майбутньому наявність води на поверхні екзосупутника може спричинити розвиток пребіотичної хімії. Якщо параметри орбіти залишатимуться стабільні за умов постійного рівня припливного нагрівання, то вода залишиться рідкою протягом усієї еволюції системи, що дозволить забезпечити сприятливі умови для появи життя.

Як повідомляв раніше "Апостроф", вчені знайшли неймовірно "спекотну" планету, на якій можуть розплавитися залізо і камінь.