RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

У Данії знайшли мумію "болотної людини" - її дослідження відповіло на давні питання: фото

Данські вчені, використовуючи сучасні методи, провели нове дослідження так званої мумії "болотної людини" віком близько 2400 років, яка була знайдена в Данії ще в 1950 році.

Про це повідомляє New Scientist.

Мумія отримала таку назву, тому що процес природної муміфікації останків відбувався в болотних умовах. Нинішній аналіз допоміг визначити раціон цієї людини і встановити, що вона з'їла в свій останній обід.

Попередні дослідження встановили, що чоловіка, якому було близько 40 років, повісили, а його тіло викинули в болото. Його могли принести в жертву богам - язичницька традиція кидати тіла жертв в болото практикувалася в багатьох європейських країнах.

Торфовища дуже добре зберегли тіло, що допомогло вченим з'ясувати, чим він харчувався. Основою його раціону була проста їжа - варені злаки і риба.

Останньою трапезою чоловіка стала каша, зварена з суміші ячменю, льону і насіння рослини "бліда персікарія". Вчені змогли навіть встановити, що блюдо готувалося в глиняному горщику і трохи пригоріло.

Кашу з ячменю і льону "болотна людина" вживала регулярно. Іноді він їв інші рослини (близько 20 видів). А ось насіння персікаріі могли додати в його останню трапезу в процесі жертвопринесення. Останній прийом їжі "болотної людини" містив близько 1350 кілокалорій.

Крім того, чоловік харчувався і рибою, найчастіше це був вугор. В його організмі виявили сліди паразитів - ймовірно він вживав також погано просмажене м'ясо і пив брудну воду.

Як розповідав "Апостроф", на півдні Фінляндії в каплиці XVIII-XIX століть виявили мумію жінки, дитина якої загинула разом з нею, а потім "народилася в труні".