RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Нічого подібного у Сонячній системі немає: вчені відкрили планету, існування якої "неможливе"

Міжнародна група астрономів за допомогою телескопа TESS відкрила екзопланету, яка за своїми характеристиками, згідно з прийнятими космологічними моделями, не мала б існувати. Екзопланета, що отримала назву GJ 367b, обертається навколо своєї зірки всього за вісім годин – стільки триває рік на цій планеті.

Про це розповідається на сайті Масачусетського технологічного інституту.

Нічого подібного в нашій Сонячній системі немає: наприклад, Меркурій, найшвидша з наших планет-сусідів, обертається навколо Сонця за 88 днів. Здивувала нова екзопланета й іншими показниками - вона кам'яниста і набагато щільніша за Землю, проте за своєю структурою схожа на Меркурій, тобто має велике тверде металеве ядро, що складається з заліза і нікелю.

При цьому, GJ 367b обертається навколо карликової зірки, яка за своїми розмірами вдвічі менша за наше Сонце. За оцінками дослідників, температура на освітленій зіркою стороні планети може досягати 1300-1500 градусів за Цельсієм.

За своїми розмірами планета GJ 367 b найближча до Марса. Вона – одна з найлегших планет, виявлених на сьогоднішній день. За оцінками вчених, сусіди GJ 367 b за планетною системою можуть перебувати в зоні проживання. Про це говорить тип зірки, довкола якої обертається GJ 367 b.

Як я розповів "Апострофу", група вчених з Лабораторії реактивного руху NASA і Університету Нью-Мексико відкрила нову екзопланету TOI 1231b з атмосферою, яка дуже схожа на Землю.