Парк Юрського періоду реальний? У Китаї вчені виявили ідеальний зародок динозавра.

У Китаї вчені оголосили про уникальне відкриття. Їм вдалося виявити яйце динозавра з ембріоном, що практично ідеально збереглося. Вони стверджують, що він ось-ось мав вилупитися.

Про це повідомило видання ВВС News.

Ембріон виявили у міському окрузі Ганьчжоу, що у провінції Цзянсі на півдні КНР. Дослідники стверджують, що мінімальний вік знахідки становить 66 мільйонів років.

Найімовірніше, це яйце належало беззубому динозавру з роду теропод або овірапторозавру. Ембріона назвали Малюк Інлянг.

Дослідниця доктор Фіон Вайсум Ма стверджує, що це "найкращий ембріон динозавра в історії".

Його виявлення дало вченим краще розуміння зв'язку динозаврів із сучасними птахами. Судячи зі скам'янілості, ембріон перебував у яйці у скрученому стані. Саме так розвиваються ембріони сучасних птахів перед тим, як вилупитися.

"Це вказує на те, що така поведінка сучасних птахів вперше виникла та еволюціонувала у їхніх предків-динозаврів", - сказала доктор Ма.

Овірапторозаври були пернатими видами динозаврів. Вони жили на території нинішньої Азії та Північної Америки протягом усього пізнього Крейдяного періоду – від 100 до 66 мільйонів років тому.

Малюк Інлянг має довжину 27 см від голови до хвоста. Саме яйце довжиною 17 см. Зараз воно знаходиться у музеї Yingliang Stone Nature History у Китаї.

Вперше його виявили в 2000 році, але його відклали для збереження на 10 років.

Лише коли у музеї розпочали будівельні роботи, під час яких розбирали старі скам'янілості, на нього знову звернули увагу.

Частина тіла динозавра досі покрита каменем, і дослідники використовуватимуть передові методи сканування, щоб відтворити зображення його повного скелета.

Раніше ми також повідомляли про те, що нещодавно поряд з Україною виявили "скарбницю" слідів динозаврів.