RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Колектив Інституту біотехнології і штамів мікроорганізмів спростував дані про порушення за час керівництва Головка

Звільнення з Державного науково-контрольного інституту біотехнології і штамів мікроорганізмів (ДНКІБШМ) Головка А.М. та призначення нових керівників негативно вплинуло на виконання функцій ДНКІБШМ, бо з початку 2022 було звільнено понад 20 співробітників, та з порушенням вимог закону прийнято людей, які не мали профільної освіти та кваліфікації. В інституті не проводилось оновлення штамів мікроорганізмів, зупинився напрям розробки нормативної бази, прийшла у занепад система реєстрації препаратів.

Про це йдеться в листі колективу Інституту для видання "Апостроф".

Колектив спростовує, що звільнення Головка А.М. було обумовлено "завищеними преміями". Керівник Держпродспоживслужби звільнив Головка через порушення умов Контракту – п. 24 пп. "у разі систематичного невиконання обов’язків" та "з інших підстав", проте не вказав, які обов'язки Головко А.М. не виконав. Протягом роботи Головка А.М. директором, він отримував зарплату у визначеному контрактом розмірі, і одноразову премію у 2020 у 500 грн, що перевірялось Управлінням стратегічних розслідувань в м.Києві. Працівники Інституту ж отримували премії відповідно до умов договору. Головко припинив виконання обов'язків не за п. 7-1 ч. 1 ст. 36 КЗпП, а відповідно до п.8 ст.36 КЗпП України, що не перешкоджало його повторному призначенню.

Під час керівництва Головка в Інституті була знайдена можливість зниження цін на окремі послуги щодо експертизи та реєстраційних випробувань для всіх вітчизняних препаратів зі збереженням прибутковості для Інституту надання цих послуг.

Колектив зазначає, що дані про "незрозумілу вакцину" з простроченим терміном придатності на складі інституту – не відповідають дійсності. Вакцину BOVIVAX LSD-N було закуплено Держпродспоживслужбою на випадок спалаху вузликового дерматиту великої рогатої худоби, і не було утилізовано через відсутність порядку утилізації ветеринарних засобів.

Згідно зі звітами, період керівництва наступника Головка Павлова С.Л. був збитковим, в Інституті було здійснено спробу вивести кошти через тендер на капремонт фасаду за 16 166 678,40 грн (ID: UA-2022-12-22-022717-a). Під час аудиту діяльності Павлова встановлено низку махінацій та крадіжки пального, порушення порядку закупівель та недопостачання товарів, закуплених за кошти бюджету. В день призначення Головка керівником інститут вдруге, особи, які займалися держзакупівлями, звільнилися за власним бажанням і не повідомляли про тиск чи примус звільнитися.

Після повернення Головка А.М. до ДНКІБШМ Держпродспоживслужбою було вказано низку зауважень до реєстрації ветпрепаратів, проведено нараду, після - перевірку агентства за керівництвом Шевель Ю.В., складено акт, де вказано, що вона за погодженням із Павловим С.Л. прийняла рішення, що з лютого 2023 досьє мають надходити не на експертизу агентства, а в кабінет директора, договори заключають на підставі листа-клопотання, а не заяви про реєстрацію та без експертизи, а співробітникам агентства, які були прийняті з 2022 до 1 кварталу 2023, не підписували зобов'язання про нерозголошення інформації. За наказом Павлова С.Л. було здійснено аудит агентства, проте відсутні документи про результати, а аудитор не підписував зобов'язання про нерозголошення інформації. Період, який охоплював аудит, стосувався 2022 року, і за цей час в інституті 4 рази змінювалося керівництво, а Головко А.М. вже був звільнений і не приймав участі в роботі інституту, тому звинувачення у бік Головка є безпідставними.