В гробниці єгипетської цариці знайшли глеки з вином, якому понад 5 тисяч років: фото

В Єгипті в гробниці цариці Мерітнейт знайшли глеки з вином віком 5 тисяч років у відмінному стані.

Про це повідомляє Аncient Оrigins.

Читайте: Под водой в древнеегипетском затерянном городе нашли кладбище и корабль: фото

Спільна єгипетсько-німецько-австрійська археологічна команда знайшла в гробниці цариці Мерітнейт сотні запечатаних глеків, які, як вважають, містять залишки стародавнього вина. Крім того, напис додає доказів її надзвичайно високого статусу.

У заяві Міністерства туризму та старожитностей Єгипту підтвердили важливий характер відкриття. Відповідно до повідомлення, банки були знайдені у відмінному стані, а залишкам вина всередині приблизно 5000 років. Окрім цих глеків, команда також представила колекцію похоронних меблів, яка проливає світло на практику поховання та вірування того періоду.

Розкопки дали нове уявлення про життя та правління королеви Мерітнейт. Вважається, що вона взяла на себе кермо влади в Єгипті приблизно в 3050-3000 роках до нашої ери після смерті її чоловіка Джета, ймовірно, 3-го або 4-го фараона Першої династії, оскільки їхній син Ден був занадто молодим, щоб зійти на трон. Цей період правління тривав лише до повноліття її сина.

Однак записи залишаються непереконливими щодо того, чи була Мернейт першою чи, можливо, другою королевою, яка правила Єгиптом таким чином. Деякі єгиптологи стверджують, що Нейтхотеп була першою жінкою-фараоном часів Першої династії Стародавнього царства.

Довгий час єгиптологи вважали, що жінки прийшли до влади лише через кілька століть після правління Першої династії в стародавньому Єгипті. Однак інформація про впливових жінок-правителів цієї епохи зрештою стала визнаним фактом, оскільки з’явилися докази.

Напомним, на дне Средиземного моря в Египте морским археологам удалось обнаружить останки затонувшего в третьем веке до нашей эры корабля.

  • Вас может заинтересовать:

В Египте нашли статую сфинкса с лицом римского императора: фото

В Египте нашли останки тысяч мумифицированных баранов: что с ними случилось

Археологи нашли в Египте 12 отрубленных рук: фото и пояснение древнего ритуала